Σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία;

Σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία;

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εγκατέλειψαν το «προπύργιο» της δράσης τους, εκκενώνοντας μετά από τρεις μήνες το δημαρχείο του Κιέβου.

«Το δημαρχείο έχει ουσιαστικά εκκενωθεί», δήλωσε σήμερα το πρωί ένας από τους επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο της Ουκρανίας, Ρουσλάν Αντρίικο.

Το δημαρχείο της ουκρανικής πρωτεύουσας θεωρείτο το «γενικό επιτελείο της επανάστασης» κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ωστόσο σήμερα, τρεις μήνες σχεδόν από την κατάληψή του, οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο, μετά την αποφυλάκιση των ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρεσβευτής της Ελβετίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ήταν ο πρώτος που μπήκε στο άδειο κτίριο. «Η Ελβετία, που προεδρεύει στον ΟΑΣΕ, προσκλήθηκε από τις δύο πλευρές να συμμετάσχει στη διαδικασία παράδοσης του δημαρχείου στις αρχές», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ελβετός διπλωμάτης Κρίστιαν Σενεμπέργκερ.

Το δημαρχείο, που είχε καταληφθεί την 1η Δεκεμβρίου, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους διαδηλωτές, όπως και η πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η εκκένωσή του ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι αρχές για να εφαρμόσουν το νόμο που αμνηστεύει τους 234 διαδηλωτές, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν αλλά παραμένουν ακόμη κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα.

Στο δημαρχείο, όπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο και μια καντίνα, φιλοξενούσε περίπου 700 ανθρώπους που έμεναν και κοιμόντουσαν εκεί.

Διαβάστε ακόμη: Η Ουκρανία βάζει στον «πάγο» τις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ