Η Ουκρανία βάζει στον «πάγο» τις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ

Η Ουκρανία βάζει στον «πάγο» τις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ηχογραφήθηκε να λέει «να πάει να γ... η ΕΕ».

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» ήρθε χθες βράδυ η δημοσίευση της ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σχετικά με τη στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, στην οποία η Νούλαντ ακούγεται ξεκάθαρα να λέει «γάμ…σε την Ευρωπαϊκή Ένωση» («F…k the EU»).

Λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), η οποία προκάλεσε «τριγμούς» στη σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε., έρχεται μία ακόμη ενέργεια που εκλαμβάνεται από τους Ευρωπαίους ως ενδεικτική της αλαζονείας της αμερικανικής κυβέρνησης στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεφωνικής συνομιλίας, το οποίο καταγράφηκε εν αγνοία των δύο διπλωματών και αναρτήθηκε στο YouTube πριν αναρτηθεί λεπτομερώς στο Twitter, ακούγεται η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα Ευρ. Ένωσης να συνομιλεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ. Οι δύο διπλωμάτες μιλούν επί τέσσερα λεπτά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στη χώρα αυτή.

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η Νούλαντ και ο Πάιατ ακούγονται να συζητούν στρατηγικές ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας: τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχο, τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ. Η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Πάιατ ότι δεν πιστεύει πως ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος που είναι πλέον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια καινούρια κυβέρνηση. «Δεν πιστεύω ότι ο Κλιτς (Κλίτσκο) θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», λέει η Νούλαντ. «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα».

Η Νούλαντ κάνει ακόμη λόγο για εμπλοκή του Ρόμπερτ Σέρι, του νέου ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στην εξεύρεση πολιτικής λύσης: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, να πάει να γ… η Ε.Ε.». Στο άκουσμα της φράσης αυτής ο Αμερικανός πρεσβευτής της απαντά: «Ακριβώς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Τζένιφερ Ψάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης», ενώ διευκρίνισε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγνώμη. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Ε.Ε. και με τους εκπροσώπους της και αυτό ακριβώς κάνει η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η Βικτόρια Νούλαντ ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και βεβαίως ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις», εξήγησε η Πσάκι.

Ωστόσο, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών δεν φαίνεται να «έπεισαν» τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. «Η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκει αυτές τις παρατηρήσεις εντελώς απαράδεκτες και θέλει να τονίσει ότι η κα Άστον κάνει μια εξαιρετική δουλειά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Κριστιάνε Βιρτς, καθιστώντας σαφές ότι η Άνγκελα  Μέρκελ εκτιμά τη δουλειά της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, η οποία ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών της Ε.Ε. ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της ουκρανικής αντιπολίτευσης. «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί όσο πιο εντατικά γίνεται για να κατευνασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», πρόσθεσε η  εκπρόσωπος της Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας 

Η ίδια η Βικτόρια Νούλαντ αρνήθηκε σήμερα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. «Δεν θα σχολιάσω μια ιδιωτική διπλωματική συνομιλία», δήλωσε η Νούλαντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. «Ο επαγγελματισμός (της υποκλοπής) είναι εντυπωσιακός. Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή», συνέχισε, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει υποψίες ότι η Ρωσία έχει κάποιο ρόλο στην υποκλοπή αυτή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν «έχει λεπτομέρειες από ανεξάρτητες πηγές για την προέλευση του βίντεο του YouTube», αλλά επέκρινε τις ρωσικές αρχές ότι προέβαλαν το θέμα αυτό αναρτώντας λεπτομερώς τη συνομιλία στο Twitter. «Οι πρακτικές της Ρωσίας έπεσαν πολύ χαμηλά», δήλωσε η Ψάκι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκρινε πως το γεγονός ότι η συνομιλία «αναρτήθηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του ρόλου της Ρωσίας».

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η διαρροή θα βλάψει τις σχέσεις της με την ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ αρνήθηκε επίσης το ρωσικό ισχυρισμό πως αντικυβερνητικοί ακτιβιστές εκπαιδεύονται στον χώρο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον «καθαρή φαντασία».

Στη Μόσχα, αναλυτές διατυπώνουν υποθέσεις για το ποιος ευθύνεται για τη διαρροή. Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ένας κορυφαίος Ρώσος ειδικός σε θέματα ασφαλείας, δήλωσε πως τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να ευθύνονται για την υποκλοπή, εξαιτίας των στενών σχέσεών τους. Ωστόσο η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, δήλωσε ο Σολντάτοφ. «Τα συστήματα παρακολούθησης της SBU είναι πιο επεμβατικά επειδή στην Ουκρανία έχουν λιγότερο περιοριστικούς νόμους απ’ ό,τι στη Ρωσία», εξήγησε ο Ρώσος αναλυτής.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών