Σημαντικά κέρδη για την Κωνσταντόπουλος – Olymp

Σημαντικά κέρδη για την Κωνσταντόπουλος – Olymp

Η μακεδονική βιομηχανία τυποποίησης βρώσιμων ελιών νικά την κρίση.

Ανοδικά κινήθηκαν κατά την οικονομική χρήση 1.7.2012-30.6.2013 τα οικονομικά μεγέθη της μακεδονικής βιομηχανίας τυποποίησης βρώσιμων ελιών Κωνσταντόπουλος- Olymp, η οποία διαθέτει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της σε αγορές του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον 23ο ισολογισμό της εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Πιερία και διευθύνεται από τον Προκόπη Κωνσταντόπουλο της οικογένειας που την ίδρυσε, οι πωλήσεις της το προαναφερθέν χρονικό διάστημα από την επεξεργασία, συσκευασία και τυποποίηση ελιών, καθώς και ελαιολάδου, ανήλθαν σε 32,67 εκατ. ευρώ, από 30,10 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,5% σε ποσοστό και κατά 2,57 εκατ. ευρώ σε αξία. Σε σχέση με τα προ πενταετίας επίπεδα πωλήσεων (20,70 εκατ. ευρώ), τα έσοδά της τη χρήση 2012-2013 ήταν αυξημένα κατά 57,8%.

Διαβάστε ακόμη: H οικογένεια της Gaea μεγαλώνει

Η επιχείρηση βελτίωσε κατά 5,3 εκατοστιαίες μονάδες το μεικτό της περιθώριο, λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής, γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 7,72 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 5,50 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+40,4%). Συγκεκριμένα, το μεικτό περιθώριο αυξήθηκε στο 23,6%, από 18,3% την προηγούμενη χρήση.

Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 4,98 κατ. ευρώ, από 3,90 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+27,7% σε ποσοστό και +1,08 εκατ. ευρώ σε αξία).

Η Κωνσταντόπουλος- Olymp, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία από το 1990 και απασχολεί περισσότερους από 210 εργαζομένους, κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 3,52 εκατ. ευρώ τη χρήση 2012-2013, ενώ την προηγούμενη οικονομική χρήση είχε αντίστοιχα κέρδη 2,66 εκατ. ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 32,3% σε ποσοστό και κατά 0,86 εκατ. ευρώ σε αξία. Μετά την πρόβλεψη για φόρους (0,74 εκατ. ευρώ έναντι 0,59 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη της είναι 2,78 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 34,3% σε ποσοστό και κατά 0,71 εκατ. ευρώ σε αξία (ήταν 2,07 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση). Η επιχείρηση, που έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως των τριών εκατ. ευρώ, δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους της από τα κέρδη αυτά, ενώ έναν χρόνο πριν είχε διανείμει μέρισμα 1,63 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου

Περί το 95% των εσόδων της εταιρείας, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Προκόπης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προήλθαν από την εκτεταμένη εξαγωγική της δραστηριότητα, που καλύπτει και μακρινές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, πέρα από αυτές της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της αφορά ελιές, οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό διατίθενται στις αγορές τυποποιημένες, με το σήμα Olymp, παραπέμποντας στο βουνό Όλυμπος.

Η χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας, που έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες του τομέα επεξεργασίας, συσκευασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, παραμένει ισχυρή, με τα ίδια κεφάλαια (19,42 εκατ. ευρώ) να αντιστοιχούν στο 64,4% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων (30,16 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση αναμένεται ότι θα είναι μειωμένα, λόγω της συρρίκνωσης που παρουσίασε ο όγκος της συγκομιδής επιτραπέζιων ελιών στη χώρα μας, το περασμένο έτος. Ειδικότερα ο όγκος της συγκομιδής ελιών Χαλκιδικής υπολογίζεται ότι το 2013 ήταν μειωμένος κατά 70-75%, κυρίως λόγω του ήπιων καιρικών συνθηκών της προηγούμενης χειμερινής περιόδου.

Η Κωνσταντόπουλος – Olymp ιδρύθηκε με άλλη εταιρική μορφή το 1956 στην Πιερία, ως εταιρεία εμπορίας και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία το 1990 και διαθέτει πλέον βιομηχανικές και συναφείς μονάδες σε κτίρια που ξεπερνούν τα 12.000 τ.μ., στον νομό Πιερίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ