Σημαντική διεθνή διάκριση για το έργο της απέσπασε Ελληνίδα επιστήμονας

Με το βραβείο «Friedrich Wilhelm Bessel Research Award» τιμήθηκε η διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Η δρ Παναγιώτα Ποϊράζη, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IMBB-ΙΤΕ), έλαβε το βραβείο «Friedrich Wilhelm Bessel Research Award» του γερμανικού ιδρύματος «Alexander von Humboldt». Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε επίσημη τελετή στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2019.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε επιστήμονες εκτός Γερμανίας, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό έργο τους και αναμένεται ότι θα έχουν σημαντική επιρροή στον επιστημονικό χώρο τους. Μέχρι σήμερα έξι Έλληνες ερευνητές έχουν τιμηθεί με αυτό το βραβείο, όλοι από την Κρήτη, και οι πέντε από αυτούς είναι ερευνητές ή συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ του ΙΤΕ.

Οι βραβευθέντες προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία στο πλαίσιο συνεργατικού έργου με γερμανικό ίδρυμα, για διάστημα μέχρι και ένα έτος. Το ίδρυμα Humboldt χορηγεί περίπου 20 βραβεία «Friedrich Wilhelm Bessel» ανά έτος.

Η δρ Ποϊράζη τιμήθηκε για την έρευνά της αναφορικά με τη λειτουργία των δενδριτών σε διαδικασίες μνήμης και μάθησης, την οποία διεξάγει με τη χρήση υπολογιστικών και θεωρητικών μεθόδων. Το συγκεκριμένο βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία της με τον καθηγητή Matthew Larkum στο Πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου.