Σήμερα αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca- Συνέχιση εμβολιασμών συστήνει ο ΠΟΥ

Σήμερα αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca- Συνέχιση εμβολιασμών συστήνει ο ΠΟΥ
epa09063117 A medical worker prepares a shot of COVID-19 vaccine at Thanh Nhan hospital in Hanoi, Vietnam, 09 March 2021. Vietnam launched its COVID-19 vaccination campaign on 08 March, after receiving the first batch of AstraZeneca vaccine which were manufactured in South Korea and imported by Vietnam Vaccine Company (VNVC) in February. EPA/LUONG THAI LINH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΜΑ αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Τα περιστατικά θρομβώσεων εδώ και μερικές ημέρες έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν αποφασίσει την αναστολή του συγκεκριμένου εμβολίου.

 

Η ΕΜΑ αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.

Από την άλλη πλευρά ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και επομένως η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και ξεκαθαρίζει ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν μειώνει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλα αίτια».

«Σε αυτή τη φάση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, και συνιστά συνέχιση των εμβολιασμών» καταλήγει η ανακοίνωση.