Σήμερα η τελευταία κρίσιμη τηλεμαχία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

Σήμερα η τελευταία κρίσιμη τηλεμαχία μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

Οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που τους χωρίζουν τα πάντα, θα αντιπαρατεθούν σήμερα το βράδυ σε μια κρίσιμη τηλεμαχία.

Ο ένας είναι κεντρώος και φιλοευρωπαίος, η άλλη ακροδεξιά, κατά του ευρώ και κατά της μετανάστευσης: ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που τους χωρίζουν τα πάντα θα αντιπαρατεθούν σήμερα το βράδυ σε μια κρίσιμη τηλεμαχία τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές.

Με στόχο να πείσουν τους αναποφάσιστους και όσους σκοπεύουν να απόσχουν προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές, οι δύο φιναλίστ δεσμεύονται να δώσουν σκληρή μάχη στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Έπειτα από 10 ημέρες μιας τεταμένης εκστρατείας μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου στο 60%, όμως η διαφορά του φαίνεται να μειώνεται με τη Λεπέν, η οποία διεξάγει μια πολύ σκληρή μάχη.

Η αποχή, που για πολλούς ενδέχεται να ωφελήσει την άκρα δεξιά, εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Elabe.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς δεν έχει σταματήσει να φλερτάρει τους ψηφοφόρους του υποψήφιου της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, τουλάχιστον το 20% των οποίων αναμένεται να στραφούν προς εκείνη, ενώ σχεδόν οι μισοί θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Στη σημερινή τηλεμαχία ο Μακρόν, 39 ετών, του οποίου είναι η πρώτη προεκλογική εκστρατεία, έχει δεσμευθεί να δώσει μάχη «σώμα με σώμα» με την αντίπαλό του, η οποία «έχει ένα πρόγραμμα το οποίο θεωρώ επικίνδυνο».

«Θέλω να ακολουθήσω την τακτική σώμα με σώμα στη μάχη για τις απόψεις για να καταδείξω ότι πρόκειται για ψευδείς λύσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, στόχος του Μακρόν θα είναι να «προτάξει την ασάφεια του προγράμματος (της Λεπέν), όπως για παράδειγμα αυτή η πλήρης οπισθοχώρηση σχετικά με την αποχώρηση από την ευρωζώνη», που πλέον δεν είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της ακροδεξιάς υποψήφιας.

Από την πλευρά της η Λεπέν επιτέθηκε και πάλι χθες Τρίτη μέσω του λογαριασμού της στο Twitter στον Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει «εχθρό του λαού» και κληρονόμο του αντιδημοφιλή, σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ: αν ο Μακρόν «δεν αισθάνεται άνετα» στη διάρκεια της τηλεμαχίας, «μπορεί πάντα να ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ να έρθει να του κρατήσει το χεράκι», ειρωνεύτηκε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.