Σήμερα καταθέτει ο Κόεν για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

Σήμερα καταθέτει ο Κόεν για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016
epa07399941 Michael Cohen, former attorney to US President Donald J. Trump, departs after testifying privately before the Senate Intelligence Committee in the Hart Senate Office Building in Washington, DC, USA, 26 February 2019. Cohen is scheduled to testify before three congressional committees over three days. Lawmakers plan to grill the convicted felon over the Trump Tower Moscow project, and Cohen's facilitation of hush money payments to two women who alleged to having affairs with Trump before he took office. EPA/JIM LO SCALZO

Την έκθεση του Ρόμπερτ Μάλερ περιμένουν οι Δημοκρατικοί για να κινηθούν κατά του προέδρου Τραμπ.

Η χθεσινή ημέρα, ήταν η ημέρα του Μάικλ Κόεν στο Καπιτώλιο, αλλά οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι περιμένουν τα ευρήματα της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, σχολιάζει το «Politico». Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά εκρηκτικών καταγγελιών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου. Σήμερα, ο Μάικλ Κόεν, θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τη φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην τρίτη και τελευταία του κατάθεση αυτή την εβδομάδα ο Κόεν θα καταθέσει σήμερα από τις 09:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας) στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας και οποιαδήποτε σύμπραξη με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Όπως έκανε και την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ο Κόεν αναμένεται και σήμερα να ζητήσει συγγνώμη που είπε ψέματα στο Κογκρέσο το 2017.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, ανέφερε σε tweet του χθες, Τετάρτη, ότι σκοπεύει να ρωτήσει τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που είχε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για ένα κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του, τις αποκαλύψεις του WikiLeaks και τον ενδεχόμενο ρόλο του Λευκού Οίκου στις προηγούμενες ψευδείς καταθέσεις του Κόεν.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αλλά και ηγετική της ομάδα δεν βιάζονται να ενεργοποιήσουν την διαδικασία αμφισβήτησης για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, το λεγόμενο «impeachment».

Αντιθέτως, φαίνεται πως περιμένουν τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η έρευνα αυτή, περιλαμβάνει δύο ουσιαστικές διαστάσεις. Το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων μυστικών πρακτόρων ή επιχειρηματιών, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Πελόζι άφησε στο περιθώριο την κατάθεση του Κόεν, δηλώνοντας ότι δεν είχε χρόνο να παρακολουθήσει τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, από τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν έχω δει ούτε μία λέξη από αυτό. Εάν έχω κάποια δήλωση θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε», δήλωσε η ίδια καθώς πήγαινε προς την αίθουσα της ολομέλειας για την διεξαγωγή ψηφοφοριών. «Επιτρέψτε μου να πω αυτό. Νοιάζομαι πολύ περισσότερο για τις κακές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, παρά για την κακή προσωπικότητά του», συμπλήρωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Στένι Χόγερ δήλωσε προς την ίδια κατεύθυνση: «Επιτρέψετε μου να επαναλάβω: Πρέπει να περιμένουμε για την αναφορά του Μάλερ και να δούμε τι λέει», εξήγησε ο ίδιος σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών Τζιμ Κλίμπαρν που είναι τρίτος στην ηγεσία των Δημοκρατικών αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώνοντας ότι είχε να παρακολουθήσει την κατάθεση του Κόεν.

Η ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν στην αμφισβήτηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, είναι ίσως η πιο ευαίσθητη για την ηγεσία των Δημοκρατικών. Το Δημοκρατικό Κόμμα ενδιαφέρεται άμεσα να διατηρήσει τις ισορροπίες στην κοινοβουλευτική του ομάδα που αποτελείται από μετριοπαθείς βουλευτές σε εκλογές περιφέρειες που κυριαρχούν Ρεπουμπλικάνοι, μέχρι προοδευτικούς βουλευτές που εκφράζονται ανοιχτά και δημόσια υποστηρίζοντας την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας κατά του Τραμπ. Ωστόσο, ο κεντρικός πολιτικός στόχος εντοπίζεται στην διατήρηση της ενότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Μέχρι σήμερα, η Πελόζι στάθηκε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική συγκρατώντας τους Δημοκρατικούς, ώστε να αποφευχθεί μία δημόσια διένεξη γύρω από το παραπάνω ζήτημα και παρά την πίεση υποστήριξης της προεκλογικής εκστρατείας με πολλά εκατομμύρια δολάρια από τον μεγάλο δωρητή των Δημοκρατικών Τομ Στέγιερ. Παράλληλα, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών σε αντίθεση με τις πιο μετριοπαθείς φωνές του κόμματος, ζητάει την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Παραμένει ασαφές το χρονικό διάστημα κατά το οποίο, η Πελόζι θα κατορθώνει να ελέγχει την κατάσταση, διατηρώντας την πολιτική ηρεμία μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν είναι ενδιαφέρον ότι ούτε ένα πρόσωπο στην πλευρά μας, ανέφερε την φράση αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών; Ούτε ένας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ελάιζα Κάμινγκς, μετά την εννιάωρη δημόσια κατάθεση του Κόεν στα μέλη της επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλει να προχωρήσει με μεγάλη προσοχή».

Η πίεση για την απομάκρυνση του Τραμπ από τα προεδρικά του καθήκοντα από την προοδευτική βάση των Δημοκρατικών αναμένεται ότι θα ενταθεί, μετά την παρουσίαση από τον Κόεν, όσων πληροφοριών υποστήριξε ότι αποτελούν φυσικές αποδείξεις για την διάπραξη κακουργήματος από τον Τραμπ, ενώ ασκούσε τα προεδρικά καθήκοντά του.

Ο Κόεν παρουσίασε μία επιταγή που ισχυρίζεται ότι υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ και σύμφωνα με τον ίδιο, προορίζονταν για την πληρωμή της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να μην αποκαλύψει την σχέση που είχε με τον Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ακόμη και η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ που χθες είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ψηφίσει για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, εμφανίστηκε συγκρατημένη όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους για το ίδιο ζήτημα. Σύμφωνα με την Κορτέζ, η ακρόαση του Κόεν ανέδειξε μερικές «σοβαρές ανησυχητικές αποδείξεις», ενώ οι Δημοκρατικοί «πρέπει να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες, πριν προχωρήσουν στην ανάληψη ενεργειών».

Τραμπ: Ο Κόεν είπε «πολλά ψέματα», αλλά την αλήθεια σχετικά με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν «είπε πολλά ψέματα» στη χθεσινή του κατάθεσή ενώπιον του Κογκρέσου, όμως πρόσθεσε ότι είπε την αλήθεια πως δεν υπήρχε σύμπραξη της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.

«Είπε πολλά ψέματα», τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ. «Δεν είπε ψέματα για ένα πράγμα: είπε “δεν υπήρξε σύμπραξη”», πρόσθεσε.

Πηγές: «Politico»/ ΑΠΕ-ΜΠΕ