Σήμερα η ψηφοφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη και «κόκκινα» δάνεια

Σήμερα η ψηφοφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη και «κόκκινα» δάνεια

Πεδίο αντιπαράθεσης χθες η Ολομέλεια καθώς οι βουλευτές διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για τις νέες ρυθμίσεις - Υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές στα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών.

Σε ονομαστική ψηφοφορία πρόκειται να τεθεί σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων, με αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η κίνηση της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής, εκπροσωπούμενη από 17 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρου Δρίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό που συμβαίνει ελαχιστότατες φορές στο Κοινοβούλιο και αποσκοπεί στο να εκβιάσει επί της ουσίας τους βουλευτές της πλειοψηφίας».

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις δύο αυτές τροπολογίες, αλλά και για την τρίτη που αφορά την μερική αποκατάσταση των εισοδημάτων των δικαστικών και των ενστόλων, κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια, υπήρξε ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στην επιλογή των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση – και μάλιστα από ένα μονοπρόσωπο όργανο. Πάνω στη βασική αυτή θέση, η κυβέρνηση χρεώθηκε παράλληλα με ένα σκεπτικό «ελέγχου της επιχειρηματικότητας δια του καρτέλ των τραπεζών» (Σ. Κοντονής, ΣΥΡΙΖΑ), ή «αποσάθρωσης των εμπόρων, ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις πολυεθνικές εταιρείες» (Μ. Χρυσοβελώνη, ΑΝΕΛ). Κατά της ρύθμισης τάχθηκε το ΚΚΕ, για τον «τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα», όπως και η Χρυσή Αυγή που διέκρινε σ’ αυτήν «χαρακτήρα προεκλογικού σώου».

Ενστάσεις ωστόσο επί της τροπολογίας, κατατέθηκαν και από πλευράς πλειοψηφίας. Πλέον ηχηρή υπήρξε η παρέμβαση του Γιώργου Βλάχου (ΝΔ), ο οποίος επεσήμανε πως «δεν πρέπει να αφεθεί η εφαρμογή της στις τράπεζες, γιατί αν πάμε όπως θέλουν αυτές, μπορεί μετά από κάποιους μήνες να αποδειχθεί πως η ρύθμιση είναι εκτός πραγματικότητας. Να ενταχθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώθηκαν με ομόλογα που κουρεύτηκαν – αλλά κι εκείνες με χρέη από 500.000 μέχρι 1 εκ. ευρώ» πρότεινε ο κος Βλάχος.

«Να πιεστούν οι τράπεζες, αλλιώς η ρύθμιση θα μείνει κενό γράμμα» πρότεινε ο Αθ. Δαβάκης (ΝΔ). «Θα είμαστε στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζικών και των εκπροσώπων τους, ή θα χρειάζεται ρουσφέτι κάποιος για να κριθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησής του;» αναρωτήθηκε ο Ηλίας Βλαχογιάννης.

Η ΔΗΜΑΡ επέμεινε και σήμερα σε ένα μοντέλο Ιρλανδίας, όπου τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρίνει μια αρχή, ανεξάρτητη απ’ τις τράπεζες – ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα λύσει όμως το πρόβλημα με κοινωνικά κριτήρια, με μια «νέα σεισάχθεια».

«Στο άρθρο 1 της τροπολογίας, προβλέπεται σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου, με αρμοδιότητα την υποβολή εκθέσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ως προς την ανταπόκριση των τραπεζών στις δυνατότητες διαγραφών και ρυθμίσεων που παρέχει ο παρών νόμος» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Με λίγα λόγια, δεν αφήνουμε τις τράπεζες να κάνουν μόνες τους ό,τι θέλουν. Τις παρακολουθούμε στενά» ανέφερε ο υπουργός.

– «Κοροϊδία!» πετάχτηκε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Κανένας από αυτούς που λειτουργούν με τους καλώς εννοούμενους τραπεζικούς κανόνες, δεν πιστεύω πως δεν θα δώσει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να αποπληρώσει το υπόλοιπο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να τα χάσει όλα» επιχειρηματολόγησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος,

– «Παρά τις δηλώσεις του κου Δένδια όταν παρουσίασε την τροπολογία, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τα δάνεια των πυρόπληκτων νομών. Οι επιχειρηματίες είναι στο κόκκινο» παρατήρησε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

– «Μετά τις παρεμβάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στη ρύθμιση εντάχθηκαν και τα δάνεια της «κακής» ΑΤΕ, καθώς και τα δάνεια που είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (πυρόπληκτοι, κτηνοτρόφοι κ.ά.) απάντησε ο Γ. Κουτσούκος.

Πολύ μεγαλύτερη αντιπαράθεση προκάλεσε στην αίθουσα ωστόσο, η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία εξαιρούνται οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Είναι απολύτως ολοφάνερο, ότι η τρόικα κυβερνά τον τόπο» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας. «Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε ραγδαία και προϊούσα αποσύνθεση. Είναι βέβαιο ότι δεν καταλαβαίνει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της και δεν έχει πολιτική – διαρκώς ετεροκαθορίζεται».

«Πιθανότατα υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της γ.γ. Εσόδων» απάντησε από πλευράς ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Δεν αλλάζει όμως η ουσία της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ζητούσαμε εμείς, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες».

«Το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να διορθώσει τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίσατε τις διατάξεις, πώς έρχεστε τώρα να μας βάλετε στη διαδικασία της ψηφοφορίας;» σχολίασε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

«Δεν έγινε λάθος. Θελήσατε να τεστάρετε την Τρόικα. Αν θέλατε όμως να πάρετε μια τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να την πάτε μέχρι τέλους» παρατήρησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ).

«Η κυβέρηση έχει αναλάβει πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών, (ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αναδιανεμόμενο πλεόνασμα κ.ά.) για τις οποίες η Τρόικα είχε και έχει διαφορετική εκτίμηση» ανέφερε από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η ουσία του θέματος είναι ότι τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης δεν αλλάζουν. Ο αριθμός των δόσεων, το μειωμένο επιτόκιο, η χαλάρωση των προϋποθέσεων, ο αριθμός των δικαιούχων – το 97% των οφειλετών – δεν αλλάζουν…».

Η τροπολογία ωστόσο προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Γιώργου Βλάχου (ΝΔ), ο οποίος ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για την «επικοινωνιακή ήττα» της κυβέρνησης, για ένα θέμα (μη ληξιπρόθεσμες οφειλές), που δεν είχε θέσει κανείς άλλος πριν να το θέσει η ίδια η κυβέρνηση.

Ύφος διαμαρτυρίας είχαν και οι τοποθετήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και του Γιώργου Μιχελάκη, αν και με διαφορετική χροιά: «Είναι κρίμα, για κάτι που θα λυνόταν με μία απλή νομοτεχνική βελτίωση, χωρίς να γίνει η παραμικρή φασαρία, να πρέπει σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και όλοι το εκτιμούμε και όλοι τον τιμούμε γι’ αυτό, και καταφέρνει να φέρει αυτά τα αποτελέσματα που ανακουφίζουν τους πολίτες, να υφίσταται αυτού του τύπου την κριτική από την κοινωνία» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι απαράδεκτα και αδιανόητα τέτοια λάθη και τέτοιες παραλείψεις, διότι εκθέτουν κατ’ αρχήν τον Πρωθυπουργό, πλήττουν την Κυβέρνηση και υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται για εθνική ανάταση» ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης στην ομιλία του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε και την τροπολογία, η οποία αποκαθιστά σταδιακά, το ήμισυ των χαμένων αποδοχών των δικαστικών και των ενστόλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κατά γράμμα εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αξίωνε την πλήρη αποκατάσταση, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει σε σκληρή γλώσσα, πως δεν νοείται η κυβέρνηση να επιδεικνύει ασέβεια προς τις δικαστικές αποφάσεις, όπως έχει κάνει και στην περίπτωση της ΕΡΤ, ή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε μάλιστα σημερινό ψήφισμα των δικαστικών ενώσεων, στο οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση ότι «παραβιάζει απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

– «Δεν ήταν άρνηση της κυβέρνησης να μην δοθούν οι παροχές. Δεν ήταν ασέβεια, αλλά προσωρινή αδυναμία» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

Σημειώνεται πάντως, πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, είχαν επίσης αξιώσει την πλήρη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, αντιτιθέμενοι ωστόσο στο σκεπτικό της, το οποίο «αναγορεύει ως «κράτος» τους ένστολους, το στρατό και τη δικαστική εξουσία, και απορρίπτει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα των υπολοίπων».

Την τροπολογία για τους ένστολους και τους δικαστικούς, υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Η Χρυσή Αυγή δεν μετείχε της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται πως για το ζήτημα της αποκατάστασης των μικροομολογιούχων που είχαν πληγεί από το PSI του 2012, και για το οποίο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τροπολογίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε πως για την κυβέρνηση «το ζήτημα είναι ανοικτό να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο», αφού ξεπεραστούν τα ζητήματα που θέτει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι διεθνείς δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.

Τέλος, καταγράφεται και η αντιπαράθεση της ΝΔ με τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί την επέμβαση επικοινωνιακή προβοκάτσια της κυβέρνησης και να προκαλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, κάλεσε τον Πρύτανη κ. Φορτσάκη «να συμμαζευτεί λίγο, ειδικότερα αυτές τις μέρες, προπαραμονή της 17 Νοέμβρη» και τόνισε πως «δεν χρειάζεται για ψύλλου πήδημα να καλούμε την αστυνομία. Δεν ξέρω αν στο σπίτι του πρύτανη, όταν μαλώνουν τα παιδιά, φωνάζει την αστυνομία. Από την άλλη, ούτε η παρουσία των πολιτικών στους συγκεκριμένους χώρους βοηθάει για να οξύνει τα πράγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ