Σήμερα συμφωνία ή ναυάγιο για το «Μακεδονικό»

Σήμερα συμφωνία ή ναυάγιο για το «Μακεδονικό»

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τις διαπραγματεύσεις– «Βόρεια Μακεδονία» το επικρατέστερο σενάριο.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται ακόμη και σήμερα να πει το μεγάλο «ναι» για λύση στο ονοματολογικό ή το μεγάλο «όχι» που θα φέρει νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει δεσμευτεί ότι σήμερα θα απαντήσει στον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, αν αποδέχεται την προφορική συμφωνία που κλείδωσε στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια) και αποδοχή του erga omnes με συνταγματικές αλλαγές σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ζάεφ καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει η διαδικασία. Εφόσον πει «ναι» τότε μέχρι την Κυριακή αναμένεται να υπογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία στις Πρέσπες και η γειτονική χώρα να πάρει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ.

Αν Ζάεφ και Τσίπρας τηλεφωνηθούν και κλείσουν το ραντεβού, τότε ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κι ενδεχομένως με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη συνταχτεί από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι 20 σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που θα γίνουν. Η διαδικασία θα κρατήσει αρκετούς μήνες και ίσως το πιο κρίσιμο σημείο είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια το φθινόπωρο. Και βεβαίως η ψήφιση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας.

Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων για το αν θα αποδεχθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες θα έχουν και το στοιχείο της αιρεσιμότητας. Αν δηλαδή δε γίνουν τα βήματα που πρέπει, τότε σπάει η συμφωνία και όλα τελειώνουν.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και γίνονται στη σκιά, αφενός της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ για το ονοματολογικό (κυρίως για τη μακεδονική γλώσσα) και αφετέρου των συλλαλητηρίων που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα αλλά και αυτών στα Σκόπια.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «Η ΝΔ προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, αντί να αρθρώσει υπεύθυνη θέση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ» το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:

«Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Άλλο είναι το ερώτημα: Νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».