Συμφωνία για εκεχειρία στο Λουχάνσκ της Ουκρανίας

Συμφωνία για εκεχειρία στο Λουχάνσκ της Ουκρανίας

Φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανική κυβέρνηση συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής του Λουχάνσκ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής.

Ο αρχηγός της αυτόκλητης αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουχάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι επιβεβαίωσε σήμερα στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πληροφορίες του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τις οποίες “πλήρης κατάπαυση του πυρός στη γραμμή του μετώπου” θα τηρηθεί από τις 5 Δεκεμβρίου, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ ενός ρώσου και ενός ουκρανού στρατηγού με τη συμμετοχή αυτονομιστών και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους της αυτοανανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Λουχάνσκ και του ΟΑΣΕ «συμφώνησαν όλοι επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκεμβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

«Συμφώνησαν επίσης στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκεμβρίου», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όταν ρωτήθηκε σήμερα από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ηγέτης του Λουχάνσκ Ιγκορ Πλοτνίσκι απάντησε: «αληθεύει».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό. «Τα πυρά συνεχίζονται», δήλωσε.

Συνάντηση μεταξύ δύο στρατηγών, εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και της γειτονικής αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί “για να συζητηθεί μια εκεχειρία στα θερμά σημεία” στην περιοχή, δήλωσε πηγή στους κόλπους της αυτονομιστικής δημοκρατίας.

Χθες, οι δύο στρατηγοί έθεσαν τις βάσεις μιας συμφωνίας για να σταματήσουν οι μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν επί μήνες.

Ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα χθες το βράδυ, πυρά πυροβολικού και εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ