Συμφωνία «γιγάντων» αλλάζει το χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως

Συμφωνία «γιγάντων» αλλάζει το χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως
Photo:

GlaxoSmithKline και Pfizer ενώνουν μέρος των δραστηριοτήτων τους και στοχεύουν στην κυριαρχία της αγοράς του μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου.

 

Η GlaxoSmithKline Plc πήρε τη μεγάλη απόφαση να «σπάσει» σε δύο εταιρείες, έπειτα από τη συμφωνία για τη συγχώνευσή της με την Pfizer Inc. δημιουργώντας έναν «γίγαντα» στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων υγείας.

Η Glaxo θα διατηρήσει το 68% των μετοχών της νέας εταιρείας, η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 12,7 δισ. δολαρίων.

Έπειτα από την είδηση αυτή, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία είδε τη μετοχή της να κερδίζει ως και 7,8 μονάδες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη άνοδο της δεκαετίας, με τους επενδυτές να παίρνουν σειρά για την επερχόμενη δημόσια εγγραφής της νέας επιχειρηματικής οντότητας εντός της επόμενης τριετίας.

Τα οφέλη της δημιουργίας δύο νέων εταιρειών -με τη μία να επικεντρώνεται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και την άλλη στα καταναλωτικά προϊόντα υγείας- ξεπερνούν αυτά της ταυτόχρονης διατήρησης δύο επιχειρήσεων, είπε σε δημοσιογράφους η CEO της Glaxo, Emma Walmsley. Όπως συμπλήρωσε, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει «την πρώτη μας προτεραιότητα, η οποία είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας φαρμάκου. Μόλις ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός, τότε «θα είμαστε ικανοί να χωρίσουμε εξ αρχής τις αρμοδιότητες των δύο εταιρειών με τα κατάλληλα κεφαλαιακά αποθέματα».

Σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση της Pfizer να προχωρήσει στη συμφωνία αυτή, ήρθε έπειτα από τη διαπίστωση ότι δεν είναι πλέον αρκετά μεγάλη για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό.