Συμφωνία Μόσχας – Κιέβου για την ανθρωπιστική βοήθεια

Συμφωνία Μόσχας – Κιέβου για την ανθρωπιστική βοήθεια

Επετεύχθη συμφωνία για την είσοδο της οχηματοπομπής στο ουκρανικό έδαφος (Ερυθρός Σταυρός).

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σήμερα για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διέλευσης στο ουκρανικό έδαφος της ρωσικής οχηματοπομπής η οποία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επιθεώρηση της οχηματοπομπής, δήλωσε στον Τύπο ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Ρωσία, ο Πασκάλ Κουτάτ.

Το Κίεβο απομένει ακόμη να εγκρίνει την είσοδο του φορτίου, ενώ η ΔΕΕΣ αναμένει να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» για την μεταφορά της βοήθειας στην άλλη πλευρά των συνόρων, διευκρίνισε ο ίδιος.

Επαφές του Ουκρανού προέδρου με τον Τζον Μπάιντεν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την οποία είχαν το Σάββατο ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις της Μόσχας ότι θέλει να συμβάλει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως το γεγονός ότι η Ρωσία στέλνει φάλαγγες με στρατιωτικά οχήματα να περνούν τα σύνορα και να μπαίνουν στην Ουκρανία και το γεγονός πως συνεχίζει να προμηθεύει με προηγμένα όπλα τους αυτονομιστές δεν είναι συνεπές με την όποια επιθυμία να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του για την συνομιλία Μπάιντεν-Ποροσένκο.

«Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης και κάλεσαν τη Ρωσία να εισέλθει επιδεικνύοντας καλή πίστη σε διαπραγματεύσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέρκελ: Να σταματήσει η παράδοση όπλων στους αυτονομιστές
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της συζήτησης ήταν, πάνω απ’ όλα, οι αναφορές που επιβεβαιώθηκαν από τους αυτονομιστές σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης από τη Ρωσία και οι ενισχύσεις με μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η Μέρκελ αξιώνει από τη Μόσχα να πάρει θέση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές και τις δηλώσεις των αυτονομιστών.

«Συμφώνησαν επίσης ότι αυτές οι παραδόσεις όπλων πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ένας αυτονομιστής ηγέτες ανέφερε σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα ότι οι αντάρτες έχουν δεχθεί ενισχύσεις -μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία-, καθώς και νέα τεθωρακισμένα.

Η Μέρκελ διατύπωσε παρόμοια αιτήματα χθες Παρασκευή σε μια συνομιλία της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την είδηση της καταστροφής από το ουκρανικό πυροβολικό μιας φάλαγγας τεθωρακισμένων η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, πέρασε στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα πάντως διέψευσε την πληροφορία αυτή κάνοντας λόγο περί «αποκυημάτων φαντασίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: 

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία