Συμφωνία Μόσχας – ΠΓΔΜ για τον «South Stream»

Συμφωνία Μόσχας – ΠΓΔΜ για τον «South Stream»

Η διακλάδωση του ρωσικού αγωγού θα περνά από τη γειτονική μας χώρα.

Συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ, υπεγράφη σήμερα στη Μόσχα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάνταρ Βαλεντίνοβιτς Νόβακ. Στην υπογραφή της συμφωνίας παρών ήταν και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, καθώς και εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρίας «Γκαζπρόμ».

Διαβάστε: Ο αγωγός ΤΑΡ αναθερμαίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η διασύνδεση της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα και θα συμβάλει στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ρωσίας.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας σημειώνοντας ότι είναι το αποτέλεσμα των ειλικρινών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ