Συμφωνία του Youtube με ανεξάρτητες δισκογραφικές

REUTERS

Στόχος της εταιρείας της Google είναι να εισάγει μια υπηρεσία μουσικής ακρόασης επί πληρωμή όπως το Spotify.

Σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια έσοδα για τη μουσική βιομηχανία και να ενισχύσει και τη Google σε μεγάλο βαθμό, προχώρησε το Youtube. Όπως αναφέρουν οι FT, το YouTube ήρθε σε συμφωνία με εκατοντάδες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες που εκπροσωπούνται από τον όμιλο Merlin και θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδας μια επί πληρωμή υπηρεσία μουσικής ακρόασης όπως το Spotify.

Η συμφωνία υπογράφηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες το YouTube απείλησε να αποσύρει μουσικά βίντεο από καλλιτέχνες όπως η Adele και οι Arctic Monkeys. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην εταιρεία της Google να εισάγει μια μουσική υπηρεσία που θα ανταγωνίζεται το Spotify, τη Deezer και την Beats Music της Apple. «Ένα από τα τελευταία εμπόδια για την είσοδο στην αγορά έχει απομακρυνθεί» ανέφερε ο Mark Mulligan, αναλυτής στην Midia Research.

Η συμφωνία του YouTube με την Merlin έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Spotify ότι ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών αυξήθηκε κατά 25% τους τελευταίους έξι μήνες, στα 50 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις πηγές των F.T., το Youtube σχεδιάζει να ξεκινήσει την νέα υπηρεσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η υπηρεσία θα επιτρέπει στους χρήστες που πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή να ακούν μουσική και να παρακολουθούν βίντεο χωρίς την παρεμβολή διαφημίσεων. Οι χρήστες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να σώζουν μουσική και να την ακούν εκτός διαδικτύου.

Αν το YouTube καταφέρει να μετατρέψει το 1 δισεκατομμύριο επισκέπτες σε μηνιαίους συνδρομητές, θα δημιουργήσει τεράστια έσοδα για την μουσική βιομηχανία. Η Midia Research προβλέπει ότι η υπηρεσία θα έχει ετήσια έσοδα 500 εκατ. δολαρίων από συνδρομές.