Συμμαχία ΟΗΕ-ΙΚΕΑ για τη στέγαση των προσφύγων

Συμμαχία ΟΗΕ-ΙΚΕΑ για τη στέγαση των προσφύγων

Συναρμολογούμενα σπιτάκια αντί για σκηνές δοκιμάζονται για πρώτη φορά στην Αιθιοπία.

Επί δεκαετίες, οι λευκές, ταλαιπωρημένες σκηνές συμβολίζουν τα στρατόπεδα προσφύγων του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τους ανέμους, την ηλιοφάνεια και τις διαθέσεις της Μητέρας Φύσης στις διάφορες χώρες όπου είναι απαραίτητη η παρουσία του διεθνούς οργανισμού, η διάρκεια ζωής αυτών των αντίσκηνων είναι περίπου έξι μήνες.

«Εχουν σχεδιαστεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», λέει ο Ρόκο Νούρι, εκπρόσωπος της ομάδας καινοτομίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επομένως, για μακροχρόνια διαμονή τα προσωρινά αυτά καταφύγια παρουσιάζουν προβλήματα: δεν προστατεύουν την ιδιωτικότητα, για παράδειγμα, καθώς οι σκιές διαγράφονται πεντακάθαρα στο σκοτάδι, πράγμα απαράδεκτο για ορισμένες κουλτούρες, ενώ επιπλέον δεν προσφέρουν κανενός είδους μόνωση.

«Είναι πολύ κρύες τον χειμώνα και πολύ ζεστές το καλοκαίρι», λέει ο Νούρι, «δεν αποτελούν πλέον βιώσιμη λύση παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις τείνουν να γίνουν μόνιμη κατοικία για εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ένα εκατομμύριο παιδιά ανάμεσα στους πρόσφυγες

Η Σουηδική Οργάνωση, Refugee Housing Unit, που χρηματοδοτείται από την ΙΚΕΑ, θέλει να αλλάξει αυτό το σκηνικό κάνοντας την αρχή από το στρατόπεδο Dollo Ado στην νότια Αιθιοπία. Νέες καλύβες συναρμολογούνται και δοκιμάζονται για την καταλληλότητα τους ως καταλύματα προσφύγων. Για το πρόγραμμα έχουν ήδη διατεθεί 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή της ΙΚΕΑ ήταν απολύτως λογική, δεδομένου ότι οι κατασκευές αυτές δεν διαφέρουν πολύ από τον βασικό σχεδιασμό για τις ντουλάπες και τα ράφια που πουλάει η βιομηχανία.

 

Στα τέλη Ιουνίου, η UNHCR έστειλε ένα μεγάλο φορτίο από αυτές τις καλύβες – βάρους περίπου 100 κιλών η κάθε μία- στο Dollo Ada region της Αιθιοπίας όπου ζουν περίπου 190,000 πρόσφυγες από την γειτονική Σομαλία. Αποτελείται από διάφορα ελαφρά συναρμολογούμενα κομμάτια, από εύκαμπτο πλαστικό.

Έχει μεταλλικό σκελετό, δεν χρειάζεται ούτε κατσαβίδι για την «ανέγερση» της και έχει διάρκεια ζωής τριών ετών. Στην οροφή διαθέτει ηλιακές κυψέλες που τροφοδοτούν λάμπες φωτισμού κι άλλες συσκευές, μοιάζει πολύ με σπίτι και είναι εύκολη στην επισκευή και την αποσυναρμολόγηση. Όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, εάν απορριφθεί η λύση από τους δικαιούχους θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις ή να αναζητηθεί άλλη εναλλακτική. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν δημοφιλή και στην τιμή των 1000 ευρώ το καθένα τα σπιτάκια αυτά είναι ακόμα πιο φθηνά από τις τέντες.