Συναγερμός στο Αιγαίο – Τουρκικά πολεμικά πλοία σε επιφυλακή

Συναγερμός στο Αιγαίο – Τουρκικά πολεμικά πλοία σε επιφυλακή

Προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή πρόκληση από πλευράς Ελλάδας, μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σε μια παράτολμη κίνηση, που προκαλεί προβλήματα στο Αιγαίο, προχώρησε η Τουρκία, θέτοντας σε επιφυλακή πολεμικά πλοία και κομάντος στην περιοχή κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της μονομερούς απόφασης της Τουρκίας με το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η εντολή δόθηκε, όπως σημειώνει το πρακτορείο λόγω της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα».

Προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή πρόκληση από πλευράς Ελλάδας, μία φρεγάτα και δύο πυραυλάκατοι στο Αιγαίο, τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και δόθηκαν ειδικές εντολές σε υποβρύχιες μονάδες της SAT.

Τα πλοία θα ερευνήσουν και θα παρατηρήσουν δραστηριότητες στις θάλασσες, οι οποίες περιγράφονται ως «γαλάζια πατρίδα». Επιπλέον, οι ομάδες υποβρύχιων καταδρομών (SAT) που αναπτύχθηκαν στην περιοχή διατάχτηκαν επίσης να είναι «έτοιμες» για πιθανή αποστολή. Το Αιγαίο επίσης διεξάγει τακτικό έλεγχο με μη επανδρωμένα οχήματα.

Ο Ερντογάν δήλωσε μάλιστα σε ομιλία του πως «Οι γείτονες μας στην Ελλάδα χρεοκόπησαν, είναι τελειωμένοι. Παρ’ όλα αυτά,(οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) τους αναβάθμισαν. Αυτοί οι άνθρωποι (οι Έλληνες), βυθίστηκαν, κατέρρευσαν, είστε ικανοί να τους σώσετε με το να τους αναβαθμίζετε; Κοιτάξτε τους δρόμους και δείτε πόσο χάλια είναι τώρα», όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Επίσης αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Το 2002 πωλούνταν 91.000 αυτοκίνητα ενώ το 2017 πουλήθηκαν 723.000. Τότε είχαν πουληθεί περίπου 1,088 εκατομμύρια ψυγεία ενώ πέρυσι ο αριθμός έφτασε τα 3,107 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια φτωχοί άνθρωποι. Αν υπάρχει ένα ψυγείο σε κάθε σπίτι, αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα κάποιο σημείο ευημερίας».