Συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς στις Βρυξέλλες

Λιτότητα, τρόικα, ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και Χρυσή Αυγή στην ατζέντα τους.

Την ανησυχία του «για την εξάπλωση του νεοναζιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», εξέφρασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει με τον πρόεδρο της ευρωβουλής τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι μια από τις βασικές αιτίες είναι οι σκληρές, αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα προγράμματα.

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Μ. Σουλτς λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την οικονομία και για τα αδιέξοδα της λιτότητας στην Ευρώπη. Είπε ότι είμαστε αριστεροί πολιτικοί, έχοντας κάποιες διαφορές μεταξύ μας. Δεν ξέρω ποιος από τους δυο μας πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα.

»Είχα τη χαρά να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση, ότι λύση δεν είναι να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα. Αλλά λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας».

Διαβάστε ακόμη: «Βολές» Τσίπρα κατά κυβέρνησης και Δένδια

Τέλος, υπογράμμισε ότι άκουσε «με ενδιαφέρον τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των δυο τρίτων της τρόικας από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» διότι, όπως σημείωσε, «η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή Συνθήκη».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, υποδέχθηκε θερμά τον Αλ. Τσίπρα και χαριτολογώντας ανέφερε ότι είναι και οι δυο πολιτικοί της Αριστεράς, ότι ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι κάπως πιο Αριστερός» και ότι αυτό «διορθώνεται». Συνεχίζοντας τόνισε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, δήλωσε ότι ο ναζισμός πάντοτε έφερνε και φέρνει τη δυστυχία και ότι όλοι οι δημοκράτες θα πρέπει να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.

Τέλος, ο πρόεδρος της ευρωβουλής ανέφερε ότι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εκφράζει την πλειοψηφία της ευρωβουλής που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και όχι την πολιτική ομάδα που θα έχει τις σχετικά περισσότερες έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ