Το συναρπαστικό ολογραφικό μέλλον της Microsoft

Το συναρπαστικό ολογραφικό μέλλον της Microsoft

Ένα τρισδιάστατο διαδραστικό σύμπαν μπροστά στα μάτια μας που θα αλλάξει τα πάντα στον κόσμο των υπολογιστών.

Και ξαφνικά, η συναρπαστικότερη πρόταση για τη μείξη του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο έρχεται από την εταιρεία που το περιμέναμε λιγότερο: τη Microsoft. Από χθες όλος ο κόσμος μιλάει για το Windows Holographic, το νέο σύστημα που με τη χρήση των 3D γυαλιών Hololens επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά και με εικονικά και με πραγματικά αντικείμενα στο χώρο γύρω του σε μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις augmented reality που έχουν παρουσιαστεί ποτέ.

Με το Windows Holographic μπορεί κανείς να «αγγίξει» τα προβαλλόμενα αντικείμενα, να τα μετακινήσει, να τους αλλάξει σχήμα, να περπατήσει γύρω τους ή απλώς να τα κάνει πέρα.

Τα γυαλιά Hololens μοιάζουν με μάσκα του σκι και προβάλλουν στο χώρο μπροστά στα μάτια μας όλα αυτά τα αντικείμενα. Τα γυαλιά αντιλαμβάνονται πού κοιτάζει ο χρήστης, αναγνωρίζει χειρονομίες και φωνή και χαρτογραφεί το περιβάλλον όπου βρίσκεται.

Οι εφαρμογές είναι άπειρες. Από βιομηχανικό σχεδιασμό για επαγγελματίες μέχρι παιχνίδια όπου ο παίκτης βρίσκεται «μέσα» στον κόσμο τους, μέχρι τη βοήθεια που μπορεί να λάβει κάποιος για να επιδιορθώσει κάτι στο σπίτι του: αυτός που δίνει τις οδηγίες σχεδιάζει με το χέρι του στην ταμπλέτα πού ακριβώς πρέπει να γίνει π.χ. το σφίξιμο μιας βίδας και αυτός που τις λαμβάνει βλέπει μπροστά του το σημείο που πρέπει να παρέμβει.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Η Microsoft δεν ανακοίνωσε πότε ακριβώς το Windows Holographic θα είναι εμπορικά διαθέσιμο. Επίσης, δεν σχεδιάζει να φτιάξει ολογραφικά παιχνίδια ή όλον αυτόν τον κόσμο που οι δυνατότητες του συστήματος μπορούν να απεικονίσουν.

Όπως η Google με το Glass και όπως η Facebook με το Oculus, παρουσιάζουν την τεχνολογία και προσκαλούν τους developers κάθε είδους να φτιάξουν εφαρμογές και προγράμματα που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές της.

Η κίνηση της Microsoft δεν ήταν έκπληξη μόνο από το γεγονός ότι -αν και το πρότζεκτ αναπτυσσόταν εδώ και χρόνια- δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό. Ήταν και μια ευχάριστη έκπληξη γιατί κατάφερε να εντυπωσιάσει τον κόσμο της τεχνολογίας φτιάχνοντας κάτι τόσο νέο, πρωτότυπο και εντυπωσιακό δίνοντας σε όλους το μήνυμα πως καλά θα κάνουν στο εξής να την παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάει για πραγματικά πρωτοποριακή καινοτομία.