Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων

Ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, καθώς υποχωρούν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών μετά το νέο χαμηλό 5ετίας των τιμών του πετρελαίου και οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις συνέπειες από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,5% και καταγράφει απώλειες 1,3% τον Δεκέμβριο, περιορίζοντας στο 4,4% τα κέρδη του από την αρχή του 2014. Ο δείκτης έκανε ράλι τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανέκαμψαν οι ενεργειακές μετοχές από τη «βουτιά» που είχαν κάνει, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι δεν θα βιασθεί να αυξήσει τα επιτόκια και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο του προβλεπόμενου ρυθμού.

Ο δείκτης ενεργειακών μετοχών του Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από τους 19 κλαδικούς δείκτες μετά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου για τέταρτη ημέρα. Οι ζημιές για το αργό πετρέλαιο διευρύνθηκαν εν μέσω εικασιών ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα διατηρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, μη δίνοντας έτσι καμία ένδειξη χαλάρωσης της παγκόσμιας υπερπροσφοράς του «μαύρου χρυσού».

Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο είχε ανοδική αντίδραση στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώθηκε στις 829,47 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,18%. Αρχικά υποχώρησε έως τις 815,50 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 0,53%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,39 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,57%.

Aπώλειες καταγράφει και σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση του τριετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στο 12,5%, του πενταετούς στο 10,6% και του δεκαετούς στο 9,6%.

Η πτώση των τιμών και η συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,56%) στο 9,04%.

Για δεύτερη ημέρα πτωτικά κινούνται και σήμερα οι υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης.