Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών.

Τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα, σε μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, άλλοι 9 στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επιχείρηση αυτή, στην οποία μετέχουν δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ξανάρχισε την Τρίτη, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισε να μην παρατείνει την εκεχειρία μετά τις πολλές παραβιάσεις της από τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) κατηγόρησε σήμερα έναν Ρώσο στρατηγό ότι συμμετέχει στη στρατολόγηση, στη Ρωσία, μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις των αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία.

«Ξεκινούμε έρευνα σε βάρος του στρατηγού της GRU (σ.σ. η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) Τράσκιν, ο οποίος οργανώνει τη στρατολόγηση των τρομοκρατών στο Ροστόφ επί του Ντον», μια πόλη στη νότια Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

«Εκεί πέρα γίνεται στρατολόγηση και εκπαίδευση, μετά από την οποία (οι εθελοντές) έρχονται στην Ουκρανία» για να «πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών», διαβεβαίωσε.

Η SBU διεξάγει επίσης έρευνα σε βάρος ενός υπευθύνου της ρωσικής συνοριοφρουράς, με την κατηγορία ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει την τρομοκρατία στην Ουκρανία. Ο Ναλιβαϊτσένκο δεν αποκάλυψε όμως το όνομα του υπόπτου.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη ότι οι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών ενισχύονται από μισθοφόρους που στρατολογούνται στη Ρωσία και από αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, την Τρίτη, εναντίον των φιλορώσων ανταρτών, ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία έχει αναχθεί σε βασική προτεραιότητα του Κιέβου.

Το Σλαβιάνσκ «θα καταστραφεί μέσα σε δύο εβδομάδες» χωρίς τη βοήθεια της Μόσχας.
Το Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, θα «καταστραφεί» μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν η Ρωσία δεν παρέμβει στρατιωτικά ή εάν δεν συμφωνηθεί μια εκεχειρία, προειδοποίησε σήμερα ο «υπουργός Άμυνας» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ιγκόρ Στρέλκοφ.

Εάν η Ρωσία δεν πετύχει μια εκεχειρία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων «ή αν δεν παρέμβει με τις ένοπλες δυνάμεις της υπέρ ημών, για τον ρωσικό λαό που ζει εδώ, θα καταστραφούμε», είπε ο Στρέλκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο LifeNews.

«Αυτό θα γίνει μέσα σε μια εβδομάδα, το ανώτερο σε δύο. Το Σλαβιάνσκ θα καταστραφεί πρώτο, με όλο του τον πληθυσμό», συνέχισε ο Στρέλκοφ που, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, είναι συνταγματάρχης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Στρέλκοφ πάντως έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την «απραξία» της Μόσχας στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. «Η Ρωσία δεν θέλει να τους βοηθήσει για να ενωθούν με το λαό τους, με τη μεγάλη, ρωσική οικογένειά τους», είπε αναφερόμενος στους αυτονομιστές. «Είναι πολύ σκληρό να παραδεχόμαστε ότι εδώ και τρεις μήνες -πέρασαν ήδη τρεις μήνες- που βρισκόμαστε στο Σλαβιάνσκ, που ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τους ντόπιους να προασπιστούν τα δικαιώματά τους (…) δεν έχουμε λάβει σχεδόν καμία βοήθεια», συνέχισε.

Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη με πληθυσμό 110.000 κατοίκων μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, είναι σήμερα θέατρο σχεδόν καθημερινών μαχών. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν έχει πλέον νερό και ηλεκτρικό ρεύμα καθώς από τους βομβαρδισμούς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

«Οι στρατιώτες μου σκοτώνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με τραυματίες», παραδέχτηκε ο Στρέλκοφ. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη, όμως πραγματικά χρειαζόμαστε βοήθεια», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Εκεχειρία υπό όρους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος

Μέρκελ-Ομπάμα: Στα τηλέφωνα για την Ουκρανία

Gazprom: Κανονικά ρέει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

ΔΝΤ: Στασιμότητα στη ρωσική ανάπτυξη εξαιτίας των κυρώσεων