Συνελήφθη ξανά ο πρώην πρόεδρος της Nissan

Ο πρώην πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνελήφθη για πρώτη φορά τον περσινό Νοέμβριο, ενώ έχει κατηγορηθεί για οικονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με χρήματα της εταιρείας, όπως και για απόκρυψη των εισοδημάτων του.

Συνελήφθη ξανά την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan, Κάρλος Γκοσν. Οι Ιάπωνες εισαγγελείς έχουν νέα υπόθεση εναντίον του, σχετικά με πληρωμές σε αντιπρόσωπο στο Ομάν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Γκοσν χαρακτήρισε τη σύλληψη «εξωφρενική και αυθαίρετη» και είπε ότι είναι «μέρος ακόμη μίας προσπάθειας κάποιων ατόμων στη Nissan για να σωπάσει».

Ο πρώην πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνελήφθη για πρώτη φορά τον περσινό Νοέμβριο, ενώ έχει κατηγορηθεί για οικονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με χρήματα της εταιρείας, όπως και για απόκρυψη των εισοδημάτων του. Ο Γκοσν που αρνείται τις κατηγορίες, έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μετά από 100 μέρες στις ιαπωνικές φυλακές. Εάν αποδειχθεί ένοχος, αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια φυλακή.

Η σύλληψη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά ασυνήθιστη στην Ιαπωνία για κάποιον που έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, σηματοδοτεί ακόμη μια δραματική στροφή στην περίπτωση του Γκοσν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εισαγγελείς του Τόκιο δήλωσαν ότι ο Γκοσν είχε προκαλέσει απώλειες ύψους 5 εκατ. δολαρίων στη Nissan κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου 2,5 ετών, έως τον Ιούλιο του 2018, παραβιάζοντας τα καθήκοντά του στην εταιρεία και με στόχο το προσωπικό κέρδος.

Σε δήλωσή του, την Πέμπτη, επανέλαβε: «Είμαι αθώος. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου και ευχή σήμερα είναι να έχω μία δίκαιη δίκη».

Η Wall Street Journal μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στελέχη της Nissan είχαν λάβει μέρα για να μπει στη φυλακή ο Γκοσν, ελπίζοντας ότι μία σύλληψή του θα σταματούσε τη συγχώνευση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη γαλλική Renault. Υπήρξαν επίσης και διάφορες θεωρίες ότι τα στελέχη της Nissan ίσως έπαιξαν κάποιο ρόλο στη σύλληψή του.

Την Τετάρτη, μία μέρα πριν τη σύλληψή του, ο Γκοσν είχε δηλώσει μέσω Twitter ότι ετοιμάζεται να πει την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκαιο, οι εισαγγελείς θα μπορούν να τον κρατήσουν μέχρι και 22 ημέρες χωρίς κατηγορία. Η νέα σύλληψη ανοίγει την πιθανότητα να εξεταστεί ξανά χωρίς το δικηγόρο του.

Σχετικά άρθρα