Συναίνεση 200 βουλευτών ψάχνει ο Τσίπρας – Προβλέπεται σίκουελ συναντήσεων

Συναίνεση 200 βουλευτών ψάχνει ο Τσίπρας – Προβλέπεται σίκουελ συναντήσεων
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΡΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

«Αναλογικότερη» αναλογική με μπόνους επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση αναζητώντας τη συναίνεση 200 βουλευτών. Ο Τσίπρας θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτήν την εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει θεσμικές αλλαγές με εφαρμογή της απλής αναλογικής με διατήρηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και τη μερική μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, θα επιμείνει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στο δικαίωμα ψήφου για τους 17χρονους.

Για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου είναι απαραίτητη η συναίνεση των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας προς τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η ΝΔ επιμένει σε ένα σύστημα που θα ισχύει το υψηλό μπόνους, ώστε να είναι δυνατή η συγκρότηση κυβερνήσεων και να μην υπάρξει κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, θεωρεί πως με το  υψηλό μπόνους, θα αποφευχθεί η εμφάνιση φαινομένων ακυβερνησίας. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης αλλά κατά των “τεχνασμάτων και σποπιμοτήτων” του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας πρίν καν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκεται να συναινέσει με τις θέσεις της κυβέρνησης και ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η αναθεωρητική και όχι η υπάρχουσα

Ωστόσο, εντός των κόλπων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κλίμα διχογνωμίας σχετικά με την ολική ή μερική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αν και η πλειοψηφία φαίνεται να υποστηρίζει την κατάργησή του, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σύστημα «καθαρής» απλής αναλογικής.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, εξετάζεται η δυνατότητα να μην πέφτει η κυβέρνηση λόγω της απώλειας βουλευτών, όπως ισχύει στο γερμανικό μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει, πως μια κυβέρνηση θα μπορεί να παραμένει στην εξουσία, χωρίς την δεδηλωμένη.

Με άλλα λόγια, αν για παράδειγμα αποχωρούσαν οι ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του ως κυβερνόν κόμμα με την προϋπόθεση  ότι θα μπορούσε να περνάει τα νομοθετήματα στη Βουλή συνάπτοντας συνεργασίες με άλλα κόμματα (όχι απαραίτητα το ίδιο κάθε φορά).

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ολοκληρώσει τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.

Νωρίτερα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να οριστικοποιηθεί η εισήγηση, ενώ μένει να φανεί η στάση που τελικλα θα τηρήσουν και οι «53» της κυβέρνησης που έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Πιο αναλυτικά οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχουν ως εξής:

-Με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, σήμερα, Τρίτη 21/6 στις 5 μ.μ.

-Με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 μ.μ.

-Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4 μ.μ.

-Με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6 μ.μ.

-Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10 π.μ.

-Με τον Επικεφαλής του “Ποταμιού”, κ. Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 μ.μ.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.