Συνεργασία με την… πρώτη ματιά!

Συνεργασία με την… πρώτη ματιά!

Το επιχειρηματικό δίδυμο της Fever-Tree παραδίδει «μαθήματα» εμπιστοσύνης και επιτυχίας.

Όταν ο Τσαρλς Ρολς και ο Τιμ Γουόριλοου αποφάσισαν να συνεργαστούν, ήταν παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, έδωσαν τα χέρια για την ίδρυση της εταιρείας τους στην πρώτη κιόλας συνάντησή τους, την οποία κανόνισαν χωρίς καν να έχει μεσολαβήσει κάποιος γνωστός ή φίλος.

Ήταν το 2003, όταν ο τότε 28χρονος Τιμ, στέλεχος στον διαφημιστικό τομέα, είχε ήδη αποφασίσει να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση. Το νέο του όνειρο του ήταν να ασχοληθεί με την ποτοποιία. Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν πήρε τηλέφωνο για συμβουλές τον 46χρονο Τσαρλς, που ως ιδρυτής της Plymouth Gin θεωρείτο ήδη στον κλάδο βεταράνος.

Το ραντεβού κανονίστηκε άμεσα σε μία καφετέρια στο κεντρικό Λονδίνο. Και πριν αυτή καλά-καλά ολοκληρωθεί, οι δύο ξένοι είχαν ήδη καταλήξει σε μία αυθόρμητη, όσο και ριψοκίνδυνη απόφαση: να φτιάξουν από κοινού μία νέα εταιρεία. Το αντικείμενό της δεν θα ήταν το αλκοόλ, αλλά αυτό που πάει τέλεια με το τζιν: το τόνικ.

Κάπως έτσι αβίαστα προέκυψε η Fever-Tree, που σήμερα γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Οι δύο τους έψαξαν πολύ για να βρουν την καλύτερη συνταγή για το προϊόν τους και χρειάστηκαν 18 μήνες από την πρώτη συμφωνία μέχρι το τόνικ τους, 100% φυσικό, να βγει στην αγορά και να αναμετρηθεί με τους ισχυρούς ανταγωνιστές του.

Ζητούμενο για το επιχειρηματικό δίδυμο, που στο μεσοδιάστημα είχε αρχίσει να οικοδομεί στενούς δεσμούς εμπιστοσύνης, ήταν το τόνικ της Fever-Tree να καθιερωθεί λίγο-πολύ στο είδος του ως το νέο «χαβιάρι». Το επεδίωξαν αρχικά μέσα από συνεργασίες με πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ακολούθησαν συνεργασίες με ελιτίστικα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Αργότερα σειρά είχαν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του λιανεμπορίου. Κι έτσι σήμερα η εταιρία του Τσαρλς και του Τιμ (στην οποία απέκτησαν συν τω χρόνω μερίδιο η LDC και η θυγατρική της Somerset, Brothers) έχει εξελιχθεί σε μία εύρρωστη και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση.

Ο περσινός τζίρος της σημείωσε αύξηση 40%, φθάνοντας τα 23,3 εκατ. λίρες, εκ των οποίων το 70% προήλθε από εξαγωγές σε συνολικά 50 χώρες. Συνεχίζοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων της, η Fever-Tree έχει λανσάρει εν τω μεταξύ κι άλλα συναφή προϊόντα στην αγορά, όπως τόνικ με χαμηλές θερμίδες, τζιτζιμπύρα και λεμονάδα, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις της σε 65 εκατομμύρια μπουκάλια τον χρόνο.

Την πιο θεαματική της κίνηση την έκανε πάντως προσφάτως, με μία εξαιρετικά πετυχημένη είσοδο στη δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου η μετοχή της Fever-Tree κατέγραψε «με το καλημέρα» αύξηση 27%. «Το πιο εκπληκτικό είναι η προοπτική ανάπτυξης που έχουμε μπροστά μας», δηλώνει ενθουσιασμένος τώρα ο Τιμ. «Είναι σαν όλα μόλις τώρα να αρχίζουν»!