Συνέργειες εντός Μεσογείου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης

Συνέργειες εντός Μεσογείου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στη θαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων και την πετρελαϊκή ρύπανση.

«Η αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων, προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με αφορμή την ελληνική Προεδρεία, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης προέτρεψε τους Ευρωπαίους υπουργούς να υιοθετήσουν τη «Διακήρυξη των Αθηνών» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή των μεσογειακών χωρών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εφαλτήριο για επιπλέον συνεργασία στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ενόψει και της έγκρισης της νέας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, το 2015.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ όλων των χωρών για την επίτευξη των στόχων και ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Horizon 2020» για την απορρύπανση της Μεσογείου, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία αντίστοιχη υπουργική διάσκεψη στο Κάιρο το 2006.

«Με αυτό ως δεδομένο, πρωταρχικός στόχος της χώρας μου είναι η επίτευξη αποτελεσματικής και αμφίδρομης συνεργασίας με όλες τις Μεσογειακές χώρες σε ένα πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη συνεργειών, με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση και των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν να προωθήσουν άμεσα μία τριμερή συμφωνία συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στη θαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων και την πετρελαϊκή ρύπανση, ενώ στόχος είναι να έχει υπογραφεί ως τον Ιούνιο.

Τα τρία κράτη συμφώνησαν και προωθούν τη συνεργασία στους τομείς ετοιμότητας και αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου, καθώς και στην εφαρμογή δράσεων σε όλους τους επί μέρους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας, και της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.

Επιπλέον, με τη συμφωνία ενισχύεται η στήριξη της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στον τομέα του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών πόρων, η καταπολέμηση της ερημοποίησης, της αλλαγής του κλίματος, η προστασία της βιοποικιλότητας και της φύσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη μια σειρά από θέματα, όπως η απορρύπανση της Μεσογείου εξαιτίας της ανεπαρκούς επεξεργασίας των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, η προώθηση της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Την Τετάρτη οι «υπογραφές» για τους υδρογονάνθρακες

Το ΥΠΕΚΑ προτείνει την ένταξη ενεργειακών έργων στο fast track