Singularity University: Η ιδέα της εκθετικής προόδου στο επιχειρείν

Singularity University: Η ιδέα της εκθετικής προόδου στο επιχειρείν

« Be exponential »!: Πώς μεταφράζεται αυτό το μότο στο χώρο των επιχειρήσεων

Την περασμένη Δευτέρα 20/11/17 είχα την τρομερή τύχη να παραστώ στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της ιδέας SingularityU, τεσσάρων πρωτοπόρων, του Peter Diamandis, Ray Kurzweil, Dr. Robert D. Richards and Michael Simpson. Το μότο του πανεπιστημίου αυτού είναι «Be exponential »!

Τι εννοούν με αυτό; Όπως μας εξήγησε στην παρουσίασή του ο κ. Orban, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια ιδέα, να πάμε 30 βήματα μπροστά. Αν κάθε βήμα είναι 1 μέτρο, κάνοντας γραμμική πρόοδο, κάθε ημέρα θα ήμασταν 1 μέτρο πιο μακριά, άρα σε 30 ημέρες θα είχαμε φτάσει 30 μέτρα πιο μακριά από το σημείο εκκίνησης. Το Singularity U, προτείνει αντί να σκεφτόμαστε τη πρόοδό μας ως γραμμική, να ξεκινήσουμε την 1η ημέρα κάνοντας ένα βήμα, την 2η ημέρα δύο, την 3η ημέρα τέσσερα, την 4η ημέρα οχτώ κοκ, φτάνοντας έτσι να κάνουμε τον γύρο της γης 26 φορές έως ότου να ολοκληρωθούν τα 30 βήματα (Exponential growth-Εκθετική πρόοδος).

Η δεύτερη αρχή της προσέγγισης αυτής είναι ότι οποιαδήποτε ιδέα αποφασίσουν να υλοποιήσουν, θα πρέπει να επηρεάζει θετικά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άτομα. Με άλλα λόγια, απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν σκεφτεί ή θέλουν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους να φέρουμε το «ακατόρθωτο» στα μάτια πολλών, στο προσκέφαλο των σπιτιών όλου του κόσμου.

Η ιδέα τους δεν είναι τυχαία, τα παραδείγματα εκθετικής προόδου είναι άπειρα, και για λόγους συντομίας θα σας αναφέρω τα πιο τρανταχτά (επειδή όλοι τα γνωρίζετε, όχι επειδή είναι τα πιο σπουδαία). Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Hyatt, με έτος ίδρυσης κάπου το 1957, σήμερα έχει έσοδα περίπου 8.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία Αirbnb, με έτος ίδρυσης το 2008 έχει έσοδα γύρω στα 20 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα εκθετικής προόδου που οι «SingularityU ambassadors» μας έδωσαν, ώστε να δούμε ότι η ιδέα τους έχει γίνει ήδη πραγματικότητα. Η μόνη διαφορά είναι πως εκείνοι εστιάζουν και στην επίδραση που θα έχουν οι ιδέες όταν υλοποιηθούν, με απώτερο στόχο να καλυτερεύσουν οι συνθήκες ζωής τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Ακούγεται τρελό, αλλά είναι εφικτό και ήδη υλοποιείται. Το μόνο που χρειάζεται είναι η φαντασία για το πώς θα είναι το μέλλον (παραδείγματα κολοσσών που χάθηκαν λόγω άρνησης να προσαρμοστούν στην νέα εποχή είναι αρκετά), θέληση να υλοποιήσεις την ιδέα, και επιμονή μέχρι να λειτουργήσει (διότι τίποτα δεν λειτουργεί με την πρώτη, κάθε αποτυχία είναι η επιτυχία του επόμενου βήματος). Το μέλλον θα είναι διαφορετικό και καλύτερο για όλους μας, χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους, προσφέροντας λύσεις στα πιο βασικά προβλήματα, σίτιση, ύδρευση, υγεία (όχι με αυτή τη σειρά απαραίτητα, διότι μια από τις ιδέες που ήδη υλοποιείται είναι η πρόσβαση σε φάρμακα μέσω drone σε περιοχές μη προσβάσιμες από άλλο μεταφορικό μέσο. Σημειωτέο, ο εμπνευστής της ιδέας αυτής είναι Έλληνας, ο Γιάννης Μουργής).

Είμαι τυχερή διότι, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον έχω συναναστραφεί με σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς κλάδους.

Παρόλα αυτά, η παρουσίαση της ιδέας Singularity University από τους κα. Συροπούλου, κ. Δοξιάδη, και κ. David Orban μου προκάλεσε θαυμασμό για το έργο τους, έμπνευση για να ενταχθώ κάποια ημέρα στην ομάδα αυτή και ανυπομονησία για να δω τα αποτελέσματα τόσο εγχώρια, όσο και παγκόσμια.

Κλείνοντας, σας αφήνω με μια ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε στα παιδιά από σήμερα και για πάντα από εδώ και στο εξής; «Εσείς πιο πρόβλημα θέλετε να λύσετε;»

Την Παρουσίαση μπορείτε να την δείτε εδώ
https://youtu.be/fZ0yv3qnmS0

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
https://su.org/
http://singularityuathens.org/