Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022. Στα θέματα της συνεδρίασης μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο κυβερνητικό επιτελείο θα γίνει και μια συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα προεδρεύσει στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θα γίνει και μια συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης, προκειμένου η «πρώτη παρέμβαση» στη φωτιά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική γίνεται. Ήδη, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν.

Παράλληλα, στα μέτρα που είναι επί τάπητος συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη drones για εναέριες περιπολίες, με το σχέδιο ΑΙΓΙΣ να περιλαμβάνει την προμήθεια 100 που θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει προαναγγείλει ένα ιδιότυπο παρατηρητήριο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποτυπώνει πόσα χρήματα άντλησαν από τα κρατικά ταμεία για δράσεις πρόληψης πριν την αντιπυρική περίοδο και τι έκαναν στην πράξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τη λογοδοσία. Οι δήμοι, παράλληλα, όπως και οι ιδιώτες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα, όπως ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα φέρει στη Βουλή τις διατάξεις, με τις οποίες ακόμα και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό πολλούς που καταδικάζονται για εμπρησμό, ενώ αυξάνεται και το διοικητική πρόστιμο για όσους βάζουν φωτιές εξ αμελείας, ανάλογα και με την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για 11η μέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στον Έβρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρατηρούνται διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιές στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Ειδικότερα στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμήμάτων, ενώ από αέρος παρέχει συνδρομή ένα ελικόπτερο.

Τέλος αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές

Για σήμερα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: