Σεισμός στην Αλβανία: 6,4 Ρίχτερ με τουλάχιστον έξι νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Σεισμός στην Αλβανία: 6,4 Ρίχτερ με τουλάχιστον έξι νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες
epa08025914 Rubble of a building after an earthquake hit Thumane, Albania, 25 November 2019. Albania was hit by a 6.4 magnitude earthquake on 26 November 2019, leaving three people dead and dozens injured. EPA/MALTON DIBRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

epa08025883 People search for survivors in the rubble of a building after an earthquake hit Thumane, Albania, 25 November 2019. Albania was hit by a 6.4 magnitude earthquake on 26 November 2019, leaving three people dead and dozens injured. EPA/MALTON DIBRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι σημαντικό»- τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».

epa08025909 People search for survivors in the rubble of a building after an earthquake hit Thumane, Albania, 25 November 2019. Albania was hit by a 6.4 magnitude earthquake on 26 November 2019, leaving three people dead and dozens injured. EPA/MALTON DIBRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ράμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

epa08025913 A woman cries as her relatives are trapped in a building after an earthquake hit Thumane, Albania, 25 November 2019. Albania was hit by a 6.4 magnitude earthquake on 26 November 2019, leaving three people dead and dozens injured. EPA/MALTON DIBRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκλονιστικό βίντεο στην Αλβανία- Η στιγμή της διάσωσης ενός μικρού αγοριού από τα ερείπια

Τα τελευταία λεπτά, ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τις δραματικές προσπάθειες για τη διάσωση ενός μικρού αγοριού το οποίο είναι εγκλωβισμένο στα ερείπια και έχει τραυματιστεί. Διασώστες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εγκλωβίσουν το παιδί το οποίο στην κυριολεξία έχει «σφηνώσει» στα συντρίμμια. Στο βίντεο το μικρό παιδάκι ουρλιάζει την ώρα που οι διασώστες με «χειρουργικές» κινήσεις προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το αγοράκι. Το βίντεο ανάρτησε στο twitter η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της αλβανικής τηλεόρασης, Κλαούντια Καραμπόλι και είναι πραγματικά σοκαριστικό.