Σύστημα εξάωρης απασχόλησης καθιερώνεται στη Σουηδία

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την απόφαση των σουηδικών εταιρειών.

«Νομίζω ότι το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα νόμιζε κανείς» υποστηρίζει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της Filimundus που εδρεύει Στοκχόλμη και εξηγεί: «Το να παραμείνει ένας εργαζόμενος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ για οκτώ ώρες, είναι μια τεράστια πρόκληση.

Για να είναι το ωράριο αυτό πιο υποφερτό οι εργαζόμενοι, κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα όπως και αρκετά διαλείμματα. Την ίδια στιγμή, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή έξω από τη δουλειά. Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα».

Η εταιρεία Filimundus μείωσε εντός του 2014 το οκτάωρο σε εξάωρο και υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή επέφερε σημαντική αλλαγή στον τρόπου που λειτουργούν οι εργαζόμενοι. Τα στελέχη της εταιρείας ζήτησαν από τους υπαλλήλους να μείνουν μακριά από τα social media και να σταματήσουν τις τυπικές εβδομαδιαίες συναντήσεις. Το αποτέλεσμα;

«Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν και να είναι απερίσπαστοι στο έργο που πρέπει να γίνει, να έχουν τη δύναμη να το κάνουν, αλλά και να συνεχίζουν να έχουν ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο», υποστηρίζει ο Feldt.

Σε αντίστοιχη απόφαση έχουν προχωρήσει και άλλες εταιρείες στη Σουηδία- τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα- και τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα. Στη Filimundus, δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην αλλαγή με την εταιρεία να λαμβάνει το ίδιο ποσοστό παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους κάθε ημέρα.

«Σίγουρα, υπήρξαν φορές που χρειαστήκαμε έναν υπάλληλο ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος, επειδή είχε φύγει από το γραφείο. Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί ακόμη κι αν κάποιος δούλευε οκτάωρο», υπογραμμίζει ο Feldt. «Μερικοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα δαπανηρό μέτρο για την εταιρεία, αλλά αυτό βασίζεται στη συμβατική αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί 100% και τις οκτώ ώρες».

«Πιστεύω ότι σήμερα εκτιμούμε τον χρόνο περισσότερο από τα χρήματα», επισημαίνει ο Feldt. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι έναν πιο υψηλό μισθό. Η μετάβαση από μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών σε έξι, μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας. Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αν το προσωπικό σας είναι ευτυχισμένο, η εταιρεία σας είναι ευτυχισμένη».

Σχετικά άρθρα