Συστήματα Ασφαλείας στα Τρένα: Πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία στα Τέμπη

Συστήματα Ασφαλείας στα Τρένα: Πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία στα Τέμπη
Σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στον σταθμό της Λάρισας, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. Νέα 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ), μετά πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς λειτουργεί το σύστημα που και να θες να σκοτώσεις κόσμο σε σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν σε αφήνει.

To σύστημα τηλεδιοίκησης υπάρχει στην Ελλάδα από το 2000. Δηλαδή, το αγοράσαμε τότε. Δεν λειτούργησε όμως, ποτέ στο σύνολο του. Αν ήταν ενεργό, ακόμα και αν ήθελε κάποιος να οδηγήσει δυο τρένα σε μετωπική σύγκρουση, θα ήταν φύσει αδύνατο.

Τη σήμερον ημέρα, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξηγούν πως δεν υπάρχουν συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο 55% του δικτύου της μιας γραμμής που έχουμε στη χώρα.

Το σύστημα ERTMS που να αναλυθεί στη συνέχεια, ουσιαστικά απαγορεύει στο μηχανοδηγό (όχι στο σταθμάρχη) να κάνει λάθος. Είναι -ας πούμε- “εποικοδόμημα”: απαιτεί τη λειτουργία της σηματοδότησης, που είναι το σύστημα το οποίο περιορίζει τα ενδεχόμενα λάθη του σταθμάρχη.

Όπως είπε στο Magazine ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας “το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι αυτό που με ηλεκτρικούς χειρισμούς καθορίζει την πορεία των τρένων. Επιτρέπει στο μηχανοδηγό να βλέπει ενδείξεις για όσα τρένα υπάρχουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα”.

Το ERTMS θα έπρεπε να υπάρχει στη γραμμή Δομοκός-Θεσσαλονίκη από το 2020, βάσει του κανονισμού της Κομισιόν.

Αλλά δεν εγκαταστάθηκε. Εκεί ή όπου αλλού.

Γιατί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πηγή: News247.gr