Το Σίτι του Λονδίνου «τρέμει» ένα πιθανό «Brexit»

Το Σίτι του Λονδίνου «τρέμει» ένα πιθανό «Brexit»

Η σκληρή στάση του Ντέιβιντ Κάμερον απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζει το οικονομικό λόμπι της πόλης.

Με τον Ντέιβιντ Κάμερον να υπόσχεται την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και να διεξάγει δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017 για το αν θα παραμείνει ή στην Ένωση, το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ανησυχεί για τη θέση του στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη.

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να καταστρέψει τη θέση του Σίτι ως το μόνο οικονομικό κέντρο να ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη και να απομονώσει την οικονομία της χώρας, προειδοποιεί έρευνα που έγινε για λογαριασμό τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Πολλές από τις πιο ισχυρές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στο Σίτι του Λονδίνου ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το στοίχημα του Κάμερον θα μπορούσε να βγάλει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα λόμπι προειδοποίησε ότι η Βρετανία εκτός ΕΕ θα χάσει την οικονομική επιρροή της, θα καταστεί λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές και θα γίνει ευάλωτη σε κανονισμούς στους οποίους το Λονδίνο δεν είχε καμία επίδραση .

«Η συνεχής παρουσία στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ευημερία της χώρας», δήλωσε ο Τζέρι Γκρίμστον, πρόεδρος της TheCityUK , τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, τράπεζες , ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες λογιστών.

«Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η έξοδος από την ΕΕ θα βλάψει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο », συμπλήρωσε.

Το Λονδίνο κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος και ένας αυξανόμενος αριθμός τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, της Citi και της JP Morgan, έχουν προειδοποιήσει ότι ένα πιθανό «Brexit» θα μπορούσε να βλάψει τη θέση της χώρας ως οικονομικό κέντρο.

«Η επιτυχία του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το εγκαταλείψει αυτό για κάποια αδοκίμαστο, άγνωστο και απρόβλεπτο, η εναλλακτική λύση θα φέρει πολύ σημαντικούς κινδύνους », δήλωσε επίσης ο Μάλκολμ Σουιτινγκ, ανώτερος συνεργάτης της Clifford Chance .

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ΕΕ αν κερδίσει τις εκλογές το 2015, ενώ η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος έχει πει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση των Εργατικών θα ήταν απίθανο να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία αυτή τη δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη: Το Λονδίνο προτιμούν οι δισεκατομμυριούχοι