Σκάνδαλο Danske: Η «ευρωπαϊκή» Lehman Brothers που «τσαλακώνει» την εικόνα της αδιάφθορης Δανίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τράπεζα εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στο παράρτημά της στην Εσθονία.

Το κύρος της Δανίας ως μια από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου έχει πλέον δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω του σκανδάλου ξεπλύματος χρημάτων που έχει γονατίσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Σε μια αναφορά που εξετάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δανέζικες τράπεζες, η Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Κοπεγχάγη ξεχώρισε τη ζημιά που προκλήθηκε από την Danske Bank A/S για τη σημασία του ρόλου της στην αλλαγή της αντίληψης της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την αξιοπιστία των τραπεζών της  σκανδιναβικής χώρας.

Η Danske βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό έρευνα από διάφορες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης και των ΗΠΑ, εν μέσω κατηγοριών ότι η εσθονική μονάδα της έγινε ένας ευρωπαϊκός κόμβος για ξέπλυμα χρήματος. Η τράπεζα έχει παραδεχθεί ότι κεφάλαια ύψους περίπου 230 δισ. δολαρίων από την εσθονική μονάδα της ενδέχεται να αποτελούν «βρώμικο χρήμα».

Danske εναντίον Lehman

Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η Danske έχει ξεπεραστεί μόνο από την Lehman Brothers όταν πρόκειται για παγκόσμιες τράπεζες με τη χειρότερη φήμη. Στην 10η ετήσια έρευνα «Trust Meltdown» που δημοσιεύτηκε από την Media Tenor, η Danske κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση από το τέλος.

Η φήμη της Δανίας ως «μια από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο έχει υποστεί σημαντική φθορά ως αποτέλεσμα της υπόθεσης της Danske Bank», δήλωσε η FSA στην αναφορά της. Η τράπεζα έχει περιουσιακά στοιχεία που είναι περίπου 1 ½ φορές το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας, κάνοντάς την την πλέον συστημικά σημαντική τράπεζα της χώρας.

Η βλάβη που υπέστη η φήμη της χώρας από το σκάνδαλο της Danske δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης για τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας, ένα ακόμα σκάνδαλο σαν αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση, προειδοποίησε η FSA. Οι τράπεζες μπορεί τότε να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση και να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές με ξένες επιχειρήσεις, δήλωσε.

Το Κόστος του Σκανδάλου

Η Danske έπρεπε να πληρώσει τους επενδυτές ασφάλιστρο για να πουλήσει τα ομόλογά της νωρίτερα μέσα στο μήνα, ενώ η αγοραία αξία της έπεσε κατακόρυφα περίπου 47% πέρυσι, αφότου οι μέτοχοι εμφανίστηκαν διστακτικοί μετά από μια σταθερή ροή κακών νέων σχετικά με την τράπεζα. Η Danske αντιμετωπίζει υψηλά πρόστιμα σε συνδυασμό με τις εγκληματικές έρευνες, και επενδυτές από τις ΗΠΑ έχουν καταθέσει μια συλλογική αγωγή, ενώ παράλληλα απειλούν για επιπλέον νομικές ενέργειες.

«Η υπόθεση ξεπλύματος χρήματος της Danske υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης πιο αποτελεσματικών ελεγκτικών συστημάτων», δήλωσε η FSA. «Αλλιώς οι συνέπειες μπορούν να είναι καταλυτικές», συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμη: Στο στόχαστρο της FED η Deutsche Bank για το σκάνδαλο Danske