Σκάνδαλο με τα έξοδα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Σκάνδαλο με τα έξοδα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Επέστρεψε τα χρήματα που είχε λάβει από το κράτος για να παραστεί σε δύο γάμους πολιτικών συμμάχων.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος μ’ ένα εντεινόμενο σκάνδαλο σε σχέση με εξοδολόγια που προσκόμισε στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ο αρχηγός της κυβέρνησης ζητούσε την πληρωμή εξόδων που είχε κάνει για να λάβει μέρος σε αθλητικούς αγώνες και να πάει στους γάμους δύο βουλευτών.

Όταν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τόνι Άμποτ είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ξόδευε χρήματα πάνω από τις οικονομικές της δυνατότητες».

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του συντηρητικού συνασπισμού κλήθηκε να επιστρέψει 1.700 δολάρια Αυστραλίας (1.183 ευρώ) για τα έξοδα μεταφοράς του ώστε να παραστεί σε δύο γάμους πολιτικών του συμμάχων το 2006, τα οποία είχε συμπεριλαμβάνει σε ένα εξοδολόγιό του.

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμο 920 εκατ. δολάρια στην JP Morgan

Ο αυστραλιανός Τύπος αποκαλύπτει σήμερα ότι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει επίσης να του καταβληθούν 1.300 δολάρια Αυστραλίας για τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής κατά τη συμμετοχή του σε αθλητικό αγώνα του τριάθλου.

Ο Άμποτ, που ήταν ένας απλός βουλευτής έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ζητούσε επίσης κάθε χρόνο, την πληρωμή των εξόδων μεταφοράς του για τη συμμετοχή του σε πολυήμερο ποδηλατικό αγώνα 1.000 χλμ. στην αγροτική Αυστραλία, το Pollie Pedal, που οργανώνεται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Διαβάστε ακόμη: Το «στοιχειωμένο» νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε σήμερα των απαιτήσεών του κρίνοντας ότι είναι «απολύτως νόμιμο ένα μέλος του κοινοβουλίου να ζητεί ο λαός να πληρώνει τη συμμετοχή του σε φιλανθρωπικά και αθλητικά γεγονότα».

Ωστόσο απέναντι στις επικρίσεις, ο Άμποτ πρόσθεσε: «ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός όταν ζητεί να του καταβληθεί ένα ποσό. Αν υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, τότε το θέμα πρέπει να επιλυθεί υπέρ του φορολογουμένου».

Η βρετανική πολιτική τάξη είχε συγκλονιστεί το καλοκαίρι του 2009 από μεγάλο σκάνδαλο πληρωμής πλαστών εξοδολογίων στο οποίο είχαν εμπλακεί τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ