Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit

Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit
epa07187313 British Prime Minister Theresa May (C) European commission President Jean-Claude Juncker (R) and Michel Barnier (L) , the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 prior to a meeting in Brussels, Belgium, 24 November 2018. The British Prime Minister and EU Commission president Juncker meet to discuss the future ties between the UK and the European Union, one day ahead of a special meeting of the European Council on Britain leaving the EU under Article 50, also dubbed the 'Brexit'. EU27 leaders will meet to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on 25 November 2018, the European Council announced in its calendar. EPA/OLIVIER HOSLET

Λύση στο αδιέξοδο του backstop, πρόκειται να αναζητήσουν τις επόμενες 15 ημέρες το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες. «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας λέει η ΕΕ.

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας την Τετάρτη στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες.

Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητεί την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις». Ωστόσο, η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το «αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι» τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της» εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλώνοντας πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασίλείου είναι αυξημένος».

Μπαρνιέ: Ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος τόνισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και η συμφωνία Brexit Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση».

«Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη συνόρου» τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τις τεχνολογίες» πρόσθεσε. Η ευθύνη για να καθοριστούν οι «εναλλακτικές ρυθμίσεις» βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, τόνισε.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας και από τις δύο πλευρές δεν γνωρίζει σήμερα ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι εναλλακτικές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε το backstop όπως είναι» είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται.

Τουσκ: Ακόμη δεν ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει στη συμφωνία για το Brexit» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με tweet του, σε ένα μήνυμά του, όπως είπε, προς τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

«Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση. Χθες, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει. Αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο» σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Η Ιρλανδία απορρίπτει τα σχέδια της Μέι για αλλαγή του backstop

Από την άλλη, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε απευθυνόμενος προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό πως δεν θα δεχθεί τα σχέδιά της να επαναδιαπραγματευτεί μια ρύθμιση για τα σύνορα της Ιρλανδίας στη μετά-Brexit εποχή, καθώς, όπως είπε, το αποκαλούμενο «backstop» χρειάζεται να είναι ισχυρό από νομική άποψη.

Η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το backstop – την πολιτική ασφάλειας για να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία – στη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου με την οποία δίδεται εντολή στην πρωθυπουργό Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας.

«Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός καθόρισε για μια ακόμη μια φορά την απαράλλαχτη θέση της Ιρλανδίας και της ΕΕ για τη Συμφωνία Αποχώρησης και για το backstop, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν την ανάγκη για ένα backstop που θα είναι ισχυρό από νομική άποψη και εφαρμόσιμο στην πράξη» τόνισε ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες.