Σκοπιανά ΜΜΕ: «Βόρεια Μακεδονία» το επικρατέστερο όνομα

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Βόρεια Μακεδονία» το επικρατέστερο όνομα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ (Zoran Zaev) (Α) σε συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο του Φόρουμ με τίτλο «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», την Τεταρτη 24 Ιανουαρίου 2018. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πολύ κοντά σε λύση φαίνεται προς είναι Ελλάδα και Σκόπια – Το τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», δήλωσε την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, το «Βόρεια Μακεδονία» είναι το όνομα που έχουν συμφωνήσει Τσίπρας και Ζάεφ.

Η λέξη Μακεδονία θα υπάρχει και το θέμα είναι ο προσδιορισμός αλλά και η ιθαγένεια των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Αν επικρατήσει το «Βόρεια Μακεδονία» δεν είναι γνωστό αν θα είναι με την σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή την αγγλική North Macedonia.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian και η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο όρος θα παραμείνει αμετάφραστος.

Πάντως, σήμερα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Ζόραν Ζάεφ και ίσως να έχει και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.