Σκοπιανή πηγή: Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σκοπιανή πηγή: Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση
epa07105797 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev arrives at the parliamentary session on changing the state's constitution in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 19 October 2018. Two thirds (80 members of the parliament) of Macedonian parliament voted to start changing the state's constitution and constitutional changes to change the name of the country in North Macedonia according to the deal with Greece. EPA/GEORGI LICOVSKI

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τα δύο τρία της βουλής.

 

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ ανέφερε πριν από λίγο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Χθες o Ζόραν Ζάεφ δήλωνε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν έχει εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες.

«Αυτό που ζητεί το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», ήταν η επισήμανση του κ. Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ