Σλοβακία: Βελτιώνεται η υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβακία: Βελτιώνεται η υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 59χρονος χτυπήθηκε στην κοιλιά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιφερειακής πρωτεύουσας Μπάνσκα Μπίστριτσα.

Η κατάσταση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του νωρίτερα αυτό το μήνα, βελτιώνεται, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η κυβέρνηση και το νοσοκομείο.

Ένας δράστης χτύπησε τον Φίτσο με τέσσερις σφαίρες από κοντινή απόσταση όταν ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους υποστηρικτές του σε κυβερνητική συγκέντρωση στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας στις 15 Μαΐου.

Ο 59χρονος χτυπήθηκε στην κοιλιά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιφερειακής πρωτεύουσας Μπάνσκα Μπίστριτσα σε σοβαρή κατάσταση.

Υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας άνω των πέντε ωρών και σε άλλη μία δύο ημέρες αργότερα.

Από τότε βελτιώνεται, ανέφερε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρούσβελτ σε καθημερινές ενημερώσεις και οι εξετάσεις το επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα.

«Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η σημερινή συνεδρίαση του ιατρικού συμβουλίου επιβεβαίωσε τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού», ανέφερε η κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Reuters σημειώνει πως η επίθεση -η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια- υπογράμμισε τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στη σλοβακική κοινωνία.

Η αστυνομία συνέλαβε επί τόπου τον δράστη της επίθεσης. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν αργότερα κατηγορίες στον άνδρα, που αναγνωρίστηκε ως Γιούραϊ Γ., για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή του.

Ο 71χρονος άνδρας είπε στο δικαστήριο ότι ήθελε να βλάψει, και όχι να σκοτώσει, τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας επειδή διαφωνούσε με τις κυβερνητικές πολιτικές, και χρησιμοποίησε ένα όπλο που κατείχε για περισσότερα από 30 χρόνια, όπως προκύπτει από δικαστικό έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: