Social Impact Award 2016: Οι ομάδες που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνισμό

Social Impact Award 2016: Οι ομάδες που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνισμό
????????????????????????????????????

Αποστολή τους να μεταφέρουν το μήνυμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας - Το «μενού» της φετινής διοργάνωσης. 

Έπειτα από 4 μήνες προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς, έπεσε η αυλαία του Social Impact Award 2016. Το νεοκλασικό κτήριο του Impact HUB Athens γέμισε με νέους ανθρώπους και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα «πώς οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να έχουν έναν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Ο θεσμός του Social Impact Award ήρθε στη χώρα μας πριν τρία χρόνια με στόχο την προβολή ιδεών που θα αλλάξουν το σύνολο της κοινωνίας και θα δώσουν λύσεις εκεί που η πολιτεία και άλλοι θεσμοί δε μπόρεσαν μέχρι σήμερα.

«Ψάχνουμε ιδέες που θα κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, συνιδρυτής του Impact HUB Athens, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη μεγάλη γιορτή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο φετινός διαγωνισμός διέφερε απ’ τις προηγούμενες χρονιές, και ενώ παραδοσιακά οι βραβεύσεις γίνονταν παγκοσμίως την άνοιξη, αυτή τη χρονιά δόθηκε μια μικρή παράταση, ώστε οι ομάδες να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους. Στο πλευρό τους μέντορες, καθηγητές και επιχειρηματίες που έδωσαν τις συμβουλές και τη βοήθεια τους, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δημάκης κάποιες απ’ τις ιδέες που ξεχώρισαν φέτος μπορούν να προσφέρουν πραγματικά στη κοινωνία, ενώ δε παρέλειψε να επισημάνει πώς παρά την οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, δεν λείπουν οι προτάσεις οι οποίες μπορούν να αφήσουν το δικό τους κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης με τη σειρά του, ένα απ’ τους ανθρώπους που στήριξαν απ’ την αρχή τον θεσμό, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες, ενώ η  Μπέττυ Τσακαρέστου τόνισε πώς σημασία έχει η εξέλιξη των ομάδων μετά τη βράβευση και πώς μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές συνεργασίες. «Πρέπει να δείξουμε πώς δε πρόκειται απλά για ιδέες, αλλά πώς συμβαίνουν πραγματικά κινήσεις» είπε κλείνοντας.

Το παρών στον διαγωνισμό έδωσαν νικητές και από προηγούμενες χρονιές, όπως οι ιδρυτές των Effect και Ithaca Laundry, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό και περιέγραψαν το τι ακολούθησε μετά και τι σημαίνει στη πράξη να βοηθάς τη κοινωνία.

dsc_0169
Ithaca Laundry

Φέτος, το Social Impact Award είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά. Η online ψηφοφορία ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη και σχεδόν 5.000 άτομα ψήφισαν τις ομάδες που θεώρησαν πώς ξεχωρίζουν.

Το βραβείο του community, την ομάδα δηλαδή που επέλεξε το κοινό και όπως εξήγησε η Σόφη Λάμπρου, συν-ιδιοκτήτρια του Impact HUB Athens, «θα μεταφέρει το μήνυμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας προς τα έξω», απέσπασε η Cyclefi. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που παρακινεί τους πολίτες να ανακυκλώνουν επιβραβεύοντας τους με δωρεάν ΜΒ κινητής τηλεφωνίας. Η ομάδα που αποτελείται από τους Γιώργο Στένγκο, Άκη Μαρούτα και Εύη Φρέρη, «δεσμεύτηκε» να αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης σχετικά με την ανακύκλωση τόσο στους πολίτες, όσο και στις εταιρείες, ενώ όπως δήλωσαν η πλατφόρμα λειτουργεί βάση του συστήματος των μπλε κάδων ανακύκλωσης.

dsc_0205
Cyclefi

Η κριτική επιτροπή χάρισε τα επόμενα δύο βραβεία στην ομάδα Economics in Everyday Life, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση της απόστασης ανάμεσα στο μέσο πολίτη και την Επιστήμη των Οικονομικών, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της πληροφόρησης των συμπολιτών μας και στην ομάδα του GIVMED, μιας ΜΚΟ που έχει ως στόχο την αξιοποίηση περισσευούμενων φαρμάκων από ιδιώτες και φορείς.

dsc_0214
Economics in Everyday Life

Όπως δήλωσε στο Fortunegreece.com ο Θανάσης Bράτιμος, Business & Product Developer του GIVMED η ομάδα τους έχει δικτυώσει μέσα σε μόλις τρεις μήνες 1.300 κουτιά φαρμάκων, αξίας 5.500 ευρώ. Οι χρήστες ανέρχονται στου 230, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει πάνω από 1.600 κουτιά φαρμάκων. Ήδη συνεργάζονται με 14 φορείς, όπως κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, ΜΚΟ και άλλους φορείς όπως το PRAKSIS. Όπως τόνισε, στόχος τους είναι η πλατφόρμα τους να χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους πολίτες , ώστε να μη πηγαίνει κανένα φάρμακο χαμένο, αλλά και η συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν ληξιπρόθεσμα φάρμακα τα οποία δε μπορούν να πουληθούν.

GIVMED
GIVMED
GIVMED

Να υπενθυμίσουμε ότι οι νικήτριες ομάδες έλαβαν συνολικά βραβεία 9.000 ευρώ, 3μηνη φιλοξενία στο χώρο του Impact Hub Athens, όπου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να εξελίξουν την ιδέα τους, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο του Impact Hub, το οποίο αποτελούν 8.000 επιχειρηματίες από 92 διαφορετικές πόλεις του κόσμου και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό συνέδριο του Social Impact Award τον Οκτώβριο, στο οποίο θα παρευρεθούν όλοι οι νικητές του SIA κάθε χώρας.

Η 13μελής κριτική επιτροπή στελεχώθηκε από τους:  Γεώργιο Σεραφείμ, Καθηγητή του Harvard Business School, Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Συνιδρυτή του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, Μιχάλη Πρίντζο, Program Director στο Hellenic Initiative, Ελένη Σαλαβού, Επίκουρη Καθηγήτρια ΟΠΑ και Ιδρυτικό μέλος ερευνητικής μονάδας κοινωνικής επιχειρηματικότητας, Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη καθηγήτρια & διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευθύμιο Νικολόπουλο, Business Executive, Νίκο Δημάκη, Marketing Consultant, Πέτρο Κόκκαλη, Ιδρυτή του Aephoria, Ολίβια Κυριακίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Διευθύντρια της Μονάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Πούλη COO SAP Services South Europe, Middle    East and Africa, Jimmy Αθανασόπουλο, Επικεφαλής Κοινωνικής Ευθύνης Libra Group, Νώπη Ρωμανίδου, Μanaging Director – Strategic Marketing & PR Company, Ally Founder & Owner – The DoitEco Project και Στάθη Αναγνώστου, Finance & Strategy Professional Office of the President, World Bank Group.