Οι νέοι που υπόσχονται να αλλάξουν το μέλλον της Ελλάδας

Οι νέοι που υπόσχονται να αλλάξουν το μέλλον της Ελλάδας

Αυτές είναι οι 10 ομάδες που περνούν στην τελική φάση του Social Impact Award 2016.

Ήταν το 2014 όταν τα μέλη της ομάδας του Impact Hub σύστησαν στο ελληνικό κοινό τον θεσμό του Social Impact Award.

Το Social Impact Award είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που θέτει ως στόχο την εκπαίδευση και τη καθοδήγηση των νέων που θέλουν να πραγματοποιήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση. Είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και βοηθάει στην εξέλιξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και απευθύνεται σε φοιτητές και νέους που θέλουν να φέρουν μία αλλαγή στην κοινωνία, αξιοποιώντας καινοτόμες και δημιουργικές μεθόδους και αναπτύσσοντας τις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2009 στην Αυστρία και σήμερα λειτουργεί στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Π.Γ.Δ.Μ., την Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τέλος στην Ελλάδα. Η θεματολογία των ιδεών μπορεί να ποικίλει και να αφορά τη φτώχεια, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την ενέργεια, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα έχουν συμμετάσχει δεκάδες ομάδες που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας και να επιλύσουν σημαντικά ζητήματα. Μέσα απ’ τον διαγωνισμό ομάδες όπως η Blood-e και η Ithaca έχουν ξεχωρίσει σε επίπεδο κοινωνικής καινοτομίας και κερδίζουν πλέον αντάξια μια θέση στη νέα γενιά κοινωνικών επιχειρήσεων.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κοκκινάκης, founder του Impact Hub Athens, το πρόγραμμα SIA του Impact Hub Athens, είναι ένα ολοκληρωμένο, διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο τη διάδοση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και παρέχει εκπαίδευση, mentoring, coaching και τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία που χρειάζονται φοιτητές και νέοι για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Το 2016 ξεπεράσαμε κάθε άλλη χρονιά με 45 προτάσεις για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων (50% αύξηση από το 2015 & 100% από το 2014). Ο διαγωνισμός επιβραβεύει με 18.000€ seed funding και υπηρεσίες incubation, τρεις νικήτριες ομάδες από αυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Δυο βραβεία θα δοθούν με την υποστήριξη των Guerilla Foundation & Ashoka και της Aephoria.net από την κριτική επιτροπή, ενώ το βραβείο που προκύπτει από την διαδικασία της ψηφοφορίας – Community Voting δίνεται από το Impact Hub Athens.

Από το 2013 έχουμε υποστηρίξει τη δημιουργία 6 νέων κοινωνικών επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας (Βlood-e), της ειδικής αγωγής (Filisia), της μέριμνας για τους αστέγους (Ithaca), της πολιτικής και οικονομικής καινοτομίας (CityChange) και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων (Effekt). Παράλληλα περισσότεροι από 800 φοιτητές και άλλοι νέοι είχαν πρόσβαση σε εργαλεία και γνώση, ενώ περισσότερα από 15.000 άτομα ήρθαν σε επαφή με τις αξίες και τη προσέγγιση της κοινωνικής αλλαγής» τονίζει η Δημήτρης.

Φέτος, οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο θέτοντας  ψηλά τον πήχη για την κριτική επιτροπή του θεσμού.

Μάλιστα, η ομάδα του το Social Impact Award βρέθηκε σε 3 πόλεις της Ελλάδας και σε συνεργασία με 15+ εκπαιδευτικούς/ πανεπιστημιακούς φορείς πραγματοποίησε 12 εργαστήρια οπού συμμετείχαν περισσότεροι από 430 νέοι και 20 experts.

Μετά την αξιολόγηση, 10 είναι οι ομάδες που περνούν στην τελική φάση του Social Impact Award 2016 και διεκδικούν το έπαθλο των 3.000 ευρώ, 3μηνη φιλοξενία στο χώρο του Impact Hub Athens, εξατομικευμένο mentoring και counselling, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο του Impact Hub και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό συνέδριο του Social Impact Award.

Ας δούμε τις ομάδες.

  • Cyclefi

Η Cyclefi  δημιούργησε μία απλή και εύκολη στη χρήση υπηρεσία, ώστε οι πολίτες κάθε ηλικίας που αντιλαμβάνονται την αξία της ανακύκλωσης να επιβραβεύονται με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (MB) για δωρεάν σερφάρισμα στο Internet κάθε φορά που πετάνε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους μπλε κάδους.

  • ClimateWatch

Το ClimateWatch πολλαπλασιάζει την αξία των ανοικτών -περιβαλλοντικών- δεδομένων για την κλιματική αλλαγή. Η ομάδα του ClimateWatch αξιοποιεί τα υπάρχοντα δεδομένα, κάνοντάς τα εύκολα προσβάσιμα και κατανοητά παρέχοντας μια εφαρμογή για τον εντοπισμό και την ανάλυσή τους. Το ClimateWatch επιχειρεί παράλληλα να συμπληρώσει τα υπάρχοντα δεδομένα μέσω crowdsourcing, χρησιμοποιώντας αισθητήρες και τα κινητά τηλέφωνα, συλλέγοντας έτσι πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να καλύψει περισσότερους τομείς ενδιαφέροντος και να παρέχει μια καλύτερη ανάλυση των στοιχείων.

  • Dogs’ Voice

To Dogs’ Voice φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Αποστολή του είναι η προστασία και διαχείριση του πληθυσμού αδέσποτων ζώων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά από αρκετή έρευνα και μελέτη, η ομάδα δημιούργησε μια ολιστική υπηρεσία προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας για Δήμους όπου για πρώτη φορά ενώνει και αξιοποιεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όλους τους διαθέσιμους πόρους, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και προτείνοντας την εφαρμογή πρακτικών λύσεων για τη μείωση του πληθυσμού και την ευζωία των αδέσποτων ζώων ανατρέποντας ταυτόχρονα την υπάρχουσα νοοτροπία. Η ομάδα του Dogs’ Voice ονειρεύεται μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα και πιστεύει ότι μια νέα πραγματικότητα όπου οι Έλληνες πολίτες θα σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματα τους είναι εφικτή!

  • Goodbuy-it

Το Goodbuy-it προσδοκά να γίνει το πρώτο online marketplace για ΜΚΟ και κοινωνικές επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ένα εργαλείο για την αύξηση των κεφαλαίων τους από την πώληση των προϊόντων τους. Η αποστολή του είναι να ενθαρρύνει την έννοια της υπεύθυνης κατανάλωσης και να υποστηρίξει γενικότερα τις ΜΚΟ και τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας , προκειμένου να γίνουν πιο βιώσιμες και να έχουν τους πόρους ώστε να επικεντρωθούν στους σκοπούς τους.

  • Οικονομικά της Καθημερινότητας (Economics in Everyday Life)

Τα Οικονομικά της Καθημερινότητας (Economics in Everyday Life) επιδιώκουν τη μείωση της απόστασης ανάμεσα στο μέσο πολίτη και την Επιστήμη των Οικονομικών, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου της πληροφόρησης των συμπολιτών μας.

  • GIVMED

To GIVMED είναι μια απ’ τις πιο υποσχόμενες εταιρείες. Πρόκειται για ένα δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων. Η ομάδα ενημερώνει προσπαθεί  να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το πρόβλημα της πρόσβασης στα φάρμακα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και συνδέουν το περίσσευμα τους καθενός με τις ελλείψεις φορέων που στηρίζουν τέτοιες ομάδες. Ο καθένας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δωρίσει τα φάρμακά που του περισσεύουν, μέσα από την mobile εφαρμογή GIVMED για iOs και Android.

  • MnTMeGration

Η MnTMeGration είναι μια πλατφόρμα elearning για την εκπαίδευση των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη ένταξή τους στις τοπικές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μέσω της πλατφόρμας, οι μετανάστες μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα χρησιμοποιώντας τα smartphones τους, και με το πέρας των μαθημάτων να πάρουν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης, για το οποίο θα πρέπει να έχουν προηγουμένως ταυτοποιηθεί ψηφιακά μέσω της τεχνολογίας Blockchain.

  • Feelform

Feelform χρησιμοποιεί εκτύπωση 3D με σκοπό την δημιουργία καινοτόμων λύσεων για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η 3D εκτύπωση και η θερμική διαμόρφωση χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που διαβάζεται με την αφή, ανάφλυφους χάρτες πόλεως, καθώς και για προσβάσιμες υπηρεσίες ξεναγήσεων για μουσεία και γκαλερί. Στόχος της ομάδας Feelform είναι να μειώσει το κόστος των προϊόντων που απευθύνονται σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να αυξήσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών.

  • Visionaries

Η ομάδα των Visionaries έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη δωρεά κερατοειδούς χιτώνα (για ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις), μέσα από εκδηλώσεις, αλλά και καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά (Android, iOS), ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων δωρητών. Στόχος της ομάδας είναι να αποκαταστήσει την όραση σε περισσότερους από 700 ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα, που παραμένουν τυφλοί λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων κερατοειδούς. Σώζοντας την όραση των ασθενών μέσα από δωρεά του κερατοειδούς χιτώνα μπορεί να λειτουργήσει ως το πρώτο βήμα, προκειμένου να αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία γύρω από τη μεταμόσχευση οργάνων στην Ελλάδα.

  • Λοg

H Λοg φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη online πλατφόρμα δυσλεξίας στην Ελλάδα. Πάνω από 77.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ενώ πολύ μικρό ποσοστό λαμβάνει βοήθεια από ειδικό. Στόχος της Λog είναι να βοηθήσει κάθε μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες από οπουδήποτε με σύγχρονες μεθόδους και με ευχάριστο τρόπο, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να κάνουν μάθημα οποιαδήποτε ώρα σε οποιοδήποτε μέρος.  H δημιουργία της χρειάζεται μελέτη και σχεδίαση πάνω στις ανάγκες των παιδιών με δυσλεξία,έχοντας υπόψιν το κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει.

Η ψηφοφορία για το Social Impact Award ξεκίνησε και μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα: The Impact HUB Athens: Εκεί απ’ όπου ξεκινάει η αλλαγή