Σόιμπλε: «Το 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα»

Σόιμπλε: «Το 2014 οι αποφάσεις για την Ελλάδα»
Photo: REUTERS

Η εφημερίδα Bild επαναφέρει το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι το 2020.

«Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, θα το συζητήσουμε του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

Σε μια ακόμα συνέντευξη του, ενόψει των γερμανικών εκλογών, στην εφημερίδα Westfallen Blatt, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «το αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει» και χαρακτήρισε «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις δηλώσεις του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «μεγάλο ψέμα» σε σχέση με την ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι «η συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα» είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές».

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»

Η Bild δίνει τον Σόιμπλε
Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ», υποστηρίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτή την πηγή αναφερόταν χθες ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά την περίοδο 2015-2020.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε χθες τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχυση μεταξύ μικτού και καθαρού ποσού», παραπέμποντας έμμεσα σε επεισόδιο που είχε συμβεί κατά την προεκλογική περίοδο του 1994, όταν ο τότε υποψήφιος του SPD Ρούντολφ Σάρπινγκ είχε υποπέσει σε ανάλογο σφάλμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο επιμένουν ότι ο κ. Σόιμπλε συγκαλύπτει την αλήθεια, επικαλούμενοι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το περιεχόμενο εγγράφου που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ και στο οποίο τονίζεται ότι από την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2020, λείπουν 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «μικτές ανάγκες χρηματοδότησης», η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εξασφαλίσει η ίδια αυτά τα χρήματα από τις αγορές, αναφέρεται στο έγγραφο,υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν και νέα δισεκατομμύρια.