Σόιμπλε: Αργότερα η συζήτηση για νέα ενίσχυση στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Αργότερα η συζήτηση για νέα ενίσχυση στην Ελλάδα

Με αιχμές αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός στην ΕΚΤ, ενώ υπερασπίστηκε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στις καταγγελίες ότι ...πίνει πολύ.

Στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Προεδρία της G7 την οποία αναλαμβάνει σήμερα η Γερμανία.

«Δεν είναι ο καιρός να συζητήσουμε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα αξιοποιηθεί η ευελιξία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την «υπερβολική ρευστότητα» που υπάρχει στις αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί ευθύνη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της ΕΚΤ. Τάχθηκε δε και πάλι υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για τον μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα επρόκειτο για καταστροφή και για τις δύο πλευρές και πρόσθεσε ότι, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν τους Βρετανούς ότι η Ευρώπη είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ, ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε σθεναρά τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου εναντίον ισχυρισμών στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεων ενός εξέχοντος συναδέλφου του στην ΕΕ για το πόσο πίνει.

Συγκεκριμένα, βρετανική εφημερίδα σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει -επικαλούμενη πηγή την οποία δεν κατονομάζει- πως ο Γιούνκερ, ο οποίος ήταν για καιρό επικεφαλής του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπινε κονιάκ για πρωινό.

«Είμαι μέλος του Eurogroup από τα τέλη του 2009 και ουδέποτε αντελήφθην -ούτε το απόγευμα ούτε το βράδυ ούτε νωρίς το πρωί ούτε έπειτα από μακροχρόνιες νυκτερινές συνεδριάσεις- να είναι μεθυσμένος οποιοσδήποτε, όχι μόνον ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο. «Ουδέποτε είπα πως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέχει των οινοπνευματωδών. Κι εγώ πίνω μερικές φορές, περιλαμβανομένων των συνεδριάσεων του Eurogroup, όπου μπορεί να πιω ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο. Τότε εκείνος πίνει μπύρα. Αλλά ουδέποτε τον έχω δει μεθυσμένο», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο διάδοχος του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε τον Ιανουάριο σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης πως ο Γιούνκερ κάπνιζε και έπινε πολύ στις συναντήσεις.

Ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αρνηθεί πως έχει πρόβλημα με το αλκοόλ. «Απ’ όσα γνωρίζω, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι ένας καλός πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν κατανοητές οι δηλώσεις του», δήλωσε σχετικά ο Σόιμπλε.

Ο 59χρονος Γιούνκερ θα εμφανισθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικύρωση του διορισμού του στις 16 Ιουλίου, όπου αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τις ψήφους των περισσοτέρων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών βουλευτών.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Γιούνκερ θα είναι ένας «πολύ ικανός» πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

 Σόιμπλε: «Αδιανόητη η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ»

Συζήτηση Σαμαρά – Σόιμπλε για το χρέος