Πήρε το «χρίσμα» για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Πήρε το «χρίσμα» για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Μεγάλη «ηττημένη» της Ευρωπαϊκής Συνόδου η Βρετανία καθώς  η υποψηφιότητα Γιούνκερ υπερψηφίστηκε μαζικά από τους Ευρωπαίους.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Με αυτό το λιτό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, έβαλε τέλος σε ένα από τα «θρίλερ» των τελευταίων μηνών, ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να προτείνουν και επίσημα πλέον -και παρά τις αντιρρήσεις της Μεγ. Βρετανίας– τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ρομπάι δεν διευκρίνισε ανκατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα πάντως με έναν Βρετανό αξιωματούχο, διεξήχθη ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει την 16η Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ο «σκληρός» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

Απομονωμένος και «ταπεινωμένος» ο Κάμερον στην Σύνοδο Κορυφής

Την Λαγκάρντ θα προτιμούσε η Μέρκελ για πρόεδρο της ΕΕ

Νίκη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ακροδεξιά και την αποχή