Σόιμπλε: Γιατί δεν ωθήσαμε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Σόιμπλε: Γιατί δεν ωθήσαμε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Το τηλεφώνημα του Γκάιντνερ που άλλαξε τα δεδομένα.

Στην αρχή της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους, το 2010, η γερμανική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel.

Στη συνέντευξη μιλά για το τεράστιο χάσμα μεταξύ οικονομικών θεωριών και πολιτικής πραγματικότητας, το οποίο καλείται να γεφυρώσει με επιτυχία σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης.

Ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ο κ. Σόιμπλε είναι αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. «Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια (της Συνθήκης) του Μάαστριχτ».

Διαβάστε ακόμη: Στη γραμμή Μέρκελ ο Σόιμπλε για την ευρωζώνη

Τι ήταν αυτό που τελικά απέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση από το να σπρώξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης; «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον (πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ) Τίμοθι Γκάιτνερ», λέει ο κ. Σόιμπλε, «και μου είπε: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;». Ο κ. Σόιμπλε ανασηκώνει τους ώμους και σωπαίνει. Πιάνει το κεφάλι του με τα χέρια του και ρωτάει: Τι κάνεις, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Ποια είναι η σωστή απόφαση; Ποια δεν είναι; Τι είναι αυτό που θα σου σκάσει στα μούτρα αύριο;

«Ας εξετάσουμε τη συζήτηση το 2011 για το κούρεμα του ελληνικού χρέους», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις πολύμηνες, πολύ δύσκολες και πολύ έντονες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αλλά και με το ΔΝΤ και με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ»

Ο κ. Σόιμπλε και πάλι σηκώνει τους ώμους. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Τι θα σήμαινε για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Και τι ποσοστό «κουρέματος» θα εξαναγκάζονταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ν’ αποδεχτούν; 20%; 22%;30%; Μήπως τουλάχιστον 50%, όπως πρότεινε ο κ. Σόιμπλε από την αρχή; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον είχε προειδοποιήσει ότι αν επέμενε σε «κούρεμα» κατά 50% ρίσκαρε να προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση από το 1930.

«Δόξα τω Θεό, δεν είχε δίκιο», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Τελικά καταλήξαμε (σε κούρεμα) 53%. Τελικά, δεν μπορείς να πάρεις μία απόφαση σαν αυτή βασισμένος σε επιστημονικές μεθόδους. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πάρεις την απόφαση, όσο δύσκολη και να είναι… υποθέτοντας ότι είναι η ορθή και ελπίζοντας, έστω και λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος».

Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας