Σοκ στη Γαλλία: 12 νεκροί από επίθεση σε σατιρική εφημερίδα (upd)

Σοκ στη Γαλλία: 12 νεκροί από επίθεση σε σατιρική εφημερίδα (upd)

Επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Τελευταία Ενημέρωση: 15:14

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει επίθεση από ένοπλους κουκλοφόρους στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, οι δράστες, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ήταν τουλάχιστον δύο και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών.

Δώδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν.

Από τους έντεκα τραυματίες, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε ο εισαγγελέας στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ο Μολέν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δράστες φώναξαν “Αλλάχου Άκμπαρ” (σ.σ. “Ο θεός είναι μεγάλος) και είπαν ότι “ήθελαν να πάρουν εκδίκηση” για τον προφήτη Μωάμεθ.

“Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo” φώναξαν οι δράστες της επίθεσης

«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο της σατιρικής εφημερίδας μετά τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.
Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Για πολλούς ο άδικος θάνατος του Αχμέντ έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα να θεωρούνται όλοι ίδιοι και αντιθέτως πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μουσουλμάνους, απλούς Γάλλους πολίτες, και τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Οι ένοπλοι πράγματι σήμερα αποδεκάτισαν τον πυρήνα της σύνταξης της εφημερίδας και σύσσωμος ο γαλλικός λαός πενθεί.

Οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες.

Αυθόρμητα οι πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας. Καταμετρήθηκαν 83 συγκεντρώσεις στις πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.

Στο Παρίσι, από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κεντρική Πλας ντε Ρεπουμπλίκ σε ένδειξη τιμής για τα θύματα, σε προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και σε ένδειξη της επίγνωσης για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.

Είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την καθημερινότητα των Γάλλων, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας». Εκτός από τους 12 νεκρούς, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος κάνοντας έκκληση στους Γάλλους να επιδείξουν «εθνική ενότητα».

Στο προεδρικό μέγαρο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών που συγκάλεσε ο Ολάντ, ενώ η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.  «Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη».

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Τέσσερα ιστορικά στελέχη της “Charlie Hebdo” έχασαν τη ζωή τους

Τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι της έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.

“Nous sommes Charlie” («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Η Charlie Hebdo συνέχισε μάλιστα με δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έργα των δικών του συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους και οι Καμπί, Βολίνσκι και Σαρμπ που φέρονται ως σημερινά θύματα της επίθεσης.

Δείτε: Βίντεο σοκ από την επίθεση στο Παρίσι

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. «Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε» είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε «περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά».

Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις «προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου… Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι».

Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

 

Οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ
«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έσπευσε στον τόπο τη σφαγής στα γραφεία του Charlie Hebdo.

«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα».

«Έχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ», είπε.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».

«Συγκαλώ στο προεδρικό μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης: