Σοκ στην αγορά: Φόροι, χρέη και λουκέτα επιχειρήσεων

Σοκ στην αγορά: Φόροι, χρέη και λουκέτα επιχειρήσεων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για την εικόνα της αγοράς.

Σημαντικοί είναι οι τριγμοί στην αγορά από τις τελευταίες εξελίξεις με τις υποθέσεις των εταιρειών Μαρινόπουλος και Jetoil. Οι φόροι, τα χρέη και τα capital controls έχουν δημιουργήσει μια εικόνα ασφυξίας, την ώρα που το Δημόσιο οφείλει σε ιδιώτες 5,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και όσων χρωστά μέσω επιστροφών φόρων και επιδοτήσεων του αναπτυξιακού και άλλων επενδυτικών εργαλείων.

Στα φέσια προστίθενται, επιπλέον, ένα ποσό 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επιστροφές φόρων που εκκρεμούν, ακόμη 2 δισ. ευρώ περίπου από μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων και -βεβαίως- η ωρολογιακή βόμβα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και εφάπαξ.

Όσον αφορά το μέλλον και την πορεία των επιχειρήσεων, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών των εταιρειών.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών ανήλθαν σε 15.307. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα σε 18.254. Οι διαγραφές εξακολουθούν στο εξάμηνο του 2016 να παραμένουν περισσότερες σε σύγκριση με τις εγγραφές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ ανήλθαν σε 17.820. Με άλλα λόγια, οι διαγραφές είναι περισσότερες κατά 14,1% σε σχέση με τις εγγραφές. Το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι διαγραφές ήταν πολύ λιγότερες, 12.553, κατά 29% λιγότερες σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σειρά από λουκέτα
Πριν από λίγο καιρό ήταν η Ηλεκτρονική Αθηνών που με την πτώχευσή της άφησε στον δρόμο περίπου 250 εργαζόμενους, τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω το μέλλον της εταιρείας Μαρινόπουλος, ενώ αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε και η ιστορική εταιρεία του κλάδου πετρελαιοειδών, η Jet Oil. Άλλα πρόσφατα «λουκέτα» είναι αυτό στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα. Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο αλλά και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ στην ίδια πόλη.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αφιέρωμα: Αυτά είναι τα μεγάλα λουκέτα στην εποχή των Μνημονίων