Σολτς και Μακρόν ανανεώνουν την υπόσχεση στήριξης στην Ουκρανία

Σολτς και Μακρόν ανανεώνουν την υπόσχεση στήριξης στην Ουκρανία
epa10472797 German Chancellor Olaf Scholz speaks during the opening of the 59th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2023. More than 500 high-level international decision-makers meet at the 59th Munich Security Conference in Munich during their annual meeting from 17 to 19 February 2023 to discuss global security issues. EPA/ANNA SZILAGYI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο».

Ο κ. Σολτς, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, απευθυνόμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

«Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ και η Ευρώπη στέκεται πίσω από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σολτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. «Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι η ιμπεριαλιστική κοσμοθεωρία του δεν θα κερδίσει, τόσο πιο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο – αντιθέτως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η οποία, όπως επισήμανε, είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της, ενώ, ειδικά για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι» και ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Με το βλέμμα στις χώρες που διστάζουν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «όσοι μπορούν να προμηθεύσουν τέτοια άρματα, πρέπει να το κάνουν και στην πράξη».

Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως κατ’ επανάληψη την πεποίθηση ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αντίστοιχη στήριξη από την πλευρά των πολιτών και ανέφερε ότι «ο Πούτιν δεν περίμενε ποτέ αυτή την ενότητα και αυτή την αλληλεγγύη». Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην «ισχυρή συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι για παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προτρέποντας τους συμμάχους του Κιέβου να «είναι αξιόπιστοι» με την πάροδο του χρόνου σε αυτόν τον πόλεμο.

French President Emmanuel Macron speaks during opening of the 59th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2023. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
French President Emmanuel Macron speaks during opening of the 59th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2023.

«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Λέγοντας αυτό, δεν το επιθυμώ. Αλλά πάνω από όλα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να αντέξουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Παράλληλα παρότρυνε τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διεξαγάγει μια απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπρόσθετα τόνισε ότι επιθυμεί να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Αυτή η διάσκεψη «θα επιτρέψει την προσέγγιση αυτού του θέματος από τη βιομηχανική πλευρά, με τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαίων βιομηχάνων που έχουν λύσεις να προσφέρουν, αλλά και από στρατηγική πλευρά και, θα έλεγα ίσως, πρωτίστως από στρατηγική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αποτροπής», δήλωσε ο Μακρόν.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επανεπενδύσουν μαζικά» στην άμυνά τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

«Η πρώτη έκκληση είναι μια έκκληση να επανεπενδύσουμε μαζικά στην άμυνά μας, εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: