Sonu Shivdasani: Ο απόφοιτος του Eton που έβαλε τις Μαλδίβες στον τουριστικό χάρτη και άλλαξε ριζικά τη φιλοξενία όπως την ξέραμε

Sonu Shivdasani: Ο απόφοιτος του Eton που έβαλε τις Μαλδίβες στον τουριστικό χάρτη και άλλαξε ριζικά τη φιλοξενία όπως την ξέραμε
To Soneva Fushi με τις 48 βίλες στο νησί Kunfunadhoo ήταν μόνο η αρχή. Ο Sonu Shivdasani κατάφερε να βάλει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ένα σύμπλεγμα νησιών στη μέση του ωκεανού.

Του Κωστή Παναγάκη

Kαθώς το υδροπλάνο της Soneva αποθαλασσώνεται από το υδατοδρόμιο του Male στις Μαλδίβες, ακόμη και ο πιο διστακτικός επιβάτης καταλαβαίνει ότι και οι εμπειρίες που θα «συλλέξει» τις επόμενες ημέρες θα τον ακολουθήσουν για μια ζωή. Όσο το δικινητήριο de Havilland αρχίζει να παίρνει ύψος κατευθυνόμενο βορειοδυτικά, οι ατόλες αρχίζουν να ξεδιπλώνονται και 30 λεπτά μετά αρχίζει η κάθοδος προς το Soneva Fushi, το πρώτο resort που άλλαξε για πάντα την εικόνα και την αναγνωρισιμότητα του κράτους που έμελλε να γίνει συνώνυμο των ultra luxury εξωτικών διακοπών.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1995: τη χρονιά που εφευρέθηκε το DVD, που η Sony κυκλοφόρησε το πρώτο Playstation, η Microsoft τα Windows 95 και ο Bill Gates ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Καθώς, όμως η τεχνολογία έκανε άλματα, 8.725 μίλια δυτικά από την έδρα της Microsoft, ένας γνήσιος πιονέρος του Τουρισμού έκανε το όραμά του πραγματικότητα δημιουργώντας ένα μοναδικό μείγμα luxury retreat και wellness, ζωγραφίζοντας σε ένα εξωτικό καμβά στη μέση κυριολεκτικά του Ινδικού Ωκεανού. To όνομα του πρώτου του εγχειρήματος είναι Soneva Fushi και αποτελείται από 48 βίλες στο νησί Kunfunadhoo.

Η ευεξία ως καταλύτης στην εμπειρία φιλοξενίας

Shivdasani αντιλαμβάνεται από νωρίς ότι, αν θέλει να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τον διεθνή ανταγωνισμό, η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του προορισμού πρέπει να «παντρευτεί» και με ένα μοναδικό αφήγημα ευεξίας. Κλείνει τα αυτιά του στους εύκολους πειρασμούς του δυτικού ξενοδοχειακού κατεστημένου και συνθέτει ένα πλέγμα εμπειριών που περιλαμβάνει απο παραδοσιακές θεραπείες μέχρι αρχαία rituals της Ayurveda, και από κρυοθεραπείες μέχρι ειδικά μελετημένα προγράμματα ύπνου στη βάση των αναγκών του επισκέπτη.

Η επιτυχία είναι άμεση και έξι μόλις χρόνια αργότερα δημιουργείται το επόμενο «παιδί» του Shivdasani, το Soneva Gili. Ταυτόχρονα, ο αεικίνητος επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει και «απογειώνει» τα πρώτα properties Six Senses, τα οποία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα εξελίξει σε έναν Όμιλο με πάνω από 20 ξενοδοχεία, που μέσα από πολλαπλές εξαγορές θα έχει ενταχθεί σήμερα κάτω από την ομπρέλα του Group InterContinental Hotels.

Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

Σε όλη αυτή την πορεία το ένστικτο του Shivdasani αφουγκράζεται την ανάγκη ειλικρινούς και βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Είναι από τους πρώτους που το 2008 καταργεί τα πλαστικά μπουκάλια του νερού στα resorts της Soneva. Εμφιαλώνει σε δική του συσκευασία νερό από τις τοπικές πηγές και επενδύει τα κέρδη από αυτή την κίνηση σε πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν καθαρό νερό σε κοινότητες που το έχουν ανάγκη ανά τον κόσμο.

To 2010 μαζί με τη γυναίκα του Eva ιδρύουν το Soneva Foundation και ονομάζουν τον κοινό στόχο και όραμα του ιδρύματος Soneva’s SLOWLIFE. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του αναπτύσσουν ένα σύστημα μέτρησης των άμεσων και έμμεσων ρύπων CO2 στα resorts, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την επιβάρυνση που προκαλούν οι πτήσεις των επισκεπτών, και τους υποχρεώνουν να πληρώσουν τον αντίστοιχο «φόρο». Η αποτελεσματικότητα και η πειθαρχία του Sonu και της ομάδας του σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια είναι τέτοιες που μια δεκαετία μετά το ίδρυμα έχει καταφέρει με αυτά τα έσοδα να αναδασώσει πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα στην Ταϊλάνδη, να εγκαταστήσει έναν ανεμόμυλο 1,5 megawatt στην Ινδία και να εφοδιάσει τις αγροτικές κοινότητες της Myanmar και του Darfur με ενεργειακούς φούρνους που άλλαξαν ουσιαστικά την πρόσβαση σε μαγειρεμένο φαγητό σε 300 χιλιάδες ανθρώπους.

Πολυτελής φιλοξενία όπως δεν την είχε φανταστεί κανείς

Πίσω στα resorts της Soneva, η φιλοξενία για τους επισκέπτες αποκτά άλλες διαστάσεις. Η πολυτελής φιλοξενία κατά τον ίδιο περιλαμβάνει βιώματα μακριά από την καθημερινότητα, πρωτότυπα αλλά και πρωτογενή. Το πρώτο πράγμα που ζητείται από τους επισκέπτες κατά την άφιξή τους είναι να κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια, ενώ πριν ακόμη έρθει κανείς στα resorts λαμβάνει τη θρυλική πια packing list με 18 συμβουλές για όσο το δυνατόν λιγότερες αποσκευές κατά τη διαμονή κάποιου στο resort. Μεταξύ άλλων, προτείνεται στους μελλοντικούς επισκέπτες: (1) να φέρουν όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα, καθώς οι υπηρεσίες καθαριστηρίου είναι δωρεάν, (2) να αφήσουν τον βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό στο σπίτι, καθώς τα resorts περιλαμβάνουν εξειδικευμένους φωτογράφους και βιντεογράφους, (3) να μη φέρουν βιβλία, αθλητικά αξεσουάρ ή παιδικά παιχνίδια, καθώς τα resorts έχουν φροντίσει να έχουν από εσωτερική βιβλιοθήκη και πλήρως οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, μέχρι ειδικά εξοπλισμένους χώρους διασκέδασης για κάθε ηλικία. Κορυφαίο σημείο στη λίστα με τις προτάσεις προς τους μελλοντικούς επισκέπτες είναι αυτό που τους αποτρέπει από το να φέρουν μαζί τους πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.

Η επιστημονική προσέγγιση στην ευζωία

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από επιμέρους στοιχεία που ενδεχομένως εντυπωσιάζουν όσους μυούνται για πρώτη φορά στη φιλοσοφία φιλοξενίας των Soneva, αυτό που διαφοροποιεί την προσέγγιση του Shivdasani και της ομάδας του είναι η ολιστική προσέγγιση με επιστημονικό τρόπο σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Ιατρικό προσωπικό, εξειδικευμένοι θεραπευτές και ειδικοί του wellness συνθέτουν μια πλήρη ομάδα που αναλαμβάνει να δημιουργήσει tailor made προγράμματα ευζωίας για τους επισκέπτες των resorts που αναζητούν την πραγματική έννοια του wellness και όχι απλώς υπηρεσίες spa σε ένα ειδυλλιακό, εξωτικό περιβάλλον. Από θεραπείες με βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα μέχρι στοχευμένα προγράμματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Aπό κρυοθεραπείες μέχρι προγράμματα ύπνου, η παλέτα των Soneva προσεγγίζει συνολικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού και τις φροντίζει στον υπερθετικό βαθμό.

Η θέση του wellness στην επόμενη ημέρα

Έστω και αν ο Shivdasani και η ομάδα του βρίσκονται αρκετά χρόνια μπροστά στην προσέγγισή τους, δεν παύουν να απαντούν σε ουσιαστικές ανάγκες των ταξιδιωτών. Έστω και αν η υλοποίησή τους γίνεται σε ένα ιδιαίτερα φροντισμένο εξωτικό περιβάλλον, δεν παύουν να αφορούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό το οποίο αναζητά την επόμενη ημέρα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Καθώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματά του σε μια εποχή που οι ταξιδιωτικές μας συνήθειες αλλάζουν τάχιστα, η πορεία των Soneva και η σημερινή τους τοποθέτηση δείχνουν ουσιαστικά τον δρόμο. Η βιώσιμη ανάπτυξη της πρότασης φιλοξενίας, η ολιστική προσέγγιση στο κομμάτι της ευζωίας και η ουσιαστική σύνδεση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού αποτελούν τα κύρια συστατικά των resorts του μέλλοντος.

 

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.