Sony: Αυτό είναι το μυστικό για το μέλλον της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη

Sony: Αυτό είναι το μυστικό για το μέλλον της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη
epa08983301 Exterior view of the headquarters of Sony Corp. in Tokyo, Japan, 03 February 2021. Sony will announce its 2020 Q3 results, as well as results from April to December 2020, on 03 February 2021. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook έχουν προωθήσει την ηθική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

του Jonathan Vanian

Η Sony θέλει να γίνει ηγέτης στην «ηθική» έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω ενός κυρίαρχου κυνισμού αναφορικά με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για το κοινωνικό καλό.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook έχουν προωθήσει την ηθική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, με την οποία οι εσωτερικές ομάδες έχουν την ελευθερία να δημοσιεύουν έγγραφα που αποκαλύπτουν ελαττώματα στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης των εργοδοτών τους και άλλων οργανισμών.

Ένας στόχος είναι η χρήση της έρευνας για τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων. Ένα έγγραφο που επισημαίνει τα προβλήματα που έχει μια υπηρεσία μετάφρασης φωνής για την κατανόηση των αγγλικών με προφορά από τη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ωθήσει μια εταιρεία να δημιουργήσει λογισμικό που λειτουργεί καλά για όλους και όχι μόνο για άτομα που μιλούν αμερικανικά αγγλικά.

Στην πράξη, όμως, οι εταιρείες δυσκολεύονται να προωθήσουν την ηθική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη επειδή μπορεί να συγκρουστεί με τις βασικές δραστηριότητές τους. Οι επικριτές έχουν στοχεύσει το Facebook, για παράδειγμα, για την παρεμπόδιση της ομάδας ηθικής έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη από έργα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης, επειδή τέτοιες προσπάθειες ενδέχεται να σταματήσουν την ανάπτυξη και την αφοσίωση των χρηστών, όπως ανέφερε προηγουμένως η MIT Technology Review.

Πιο πρόσφατα, οι επικριτές καταδίκασαν τη Google για την εκδίωξη της υψηλού προφίλ ερευνήτριας τεχνητής νοημοσύνης Timnit Gebru, αφότου έγραψε μια επικριτική εργασία. Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τις φυλετικές προκαταλήψεις και τα προβλήματα που σχετίζονται με την τεράστια κατανάλωση ενέργειας που προκύπτει από τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μετάφρασης κειμένων. Η κίνηση είχε αρνητικό αντίκτυπο για τη Google επειδή φαινόταν σαν να μην παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά της Gebru και ότι ήθελε να αποφύγει την κριτική.

Πέρυσι, η Sony είπε ότι θα εφαρμόσει «ηθικές εκτιμήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη» για να διερευνήσει πώς ορισμένα προϊόντα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική βλάβη, δήλωσε η Alice Xiang, ανώτερη ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης της Sony.

Το τμήμα καμερών της Sony, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει αισθητήρες για την τροφοδότηση εργασιών οπτικής αναγνώρισης μέσω υπολογιστών, όπως η αναγνώριση αυτοκινήτων σε βίντεο ή φωτογραφίες. Μέρος της δουλειάς της Xiang είναι να βοηθήσει τη Sony να μελετήσει πώς να μετριάσει τα πιθανά προβλήματα φυλετικών προκαταλήψεων που δημιουργούνται από τέτοια συστήματα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αναγνωρίζουν πιο επιτυχώς τους λευκούς άντρες από τις γυναίκες και τους μαύρους.

Συνεργαζόμενη με τις επιχειρηματικές μονάδες της Sony «που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα», η Xiang ελπίζει ότι η εταιρεία μπορεί να αποτρέψει την ανάδυση ηθικών προβλημάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες, η ομάδα της Xiang σχεδιάζει να δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τα ευρήματά της, αλλά η Sony συζητά ακόμα σχετικά με το πόσα θέλει να μοιραστεί από την εσωτερική της εργασία. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Sony στην εγκατάλειψη ορισμένων προϊόντων, αλλά η Xiang δεν θέλει να βρεθεί σε μια θέση όπου θα πρέπει δημόσια «να δείξει κάποιον με το δάχτυλο και να πει “Ναι, αυτό το προϊόν ήταν ανήθικο”».

Πηγή: Fortune