Τα κύματα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ και οι νέες τάσεις στην αγορά

Τα κύματα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ και οι νέες τάσεις στην αγορά
Με διψήφιο ρυθμό τρέχουν τα FMCGs - Τι δείχνουν τα στοιχεία της NielsenIQ για την περίοδο «back-to-school» - Στα social media στρέφονται τα brands.

Κατά κύματα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά του σούπερ μάρκετ καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών εκτοξεύουν τα κόστη παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης των προϊόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι τιμές ενώ η αβεβαιότητα αναδύει νέες τάσεις στην αγορά.

Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν ενώ retailers και brands αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν τα έσοδά τους στη νέα εποχή της αβεβαιότητας. Μελέτες δείχνουν ότι οι καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς στρέφονται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, χρησιμοποιούν εκπτωτικά κουπόνια και κυνηγούν ευκαιρίες ενώ τα μεγάλα brands αξιοποιούν social media και νέα κανάλια για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει κορυφαίος προορισμός για έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές, με το 44,8% των αγοραστών παγκοσμίως να χρησιμοποιούν εφαρμογές και ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθούν για προϊόντα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram κερδίζουν έδαφος στον τομέα των αγορών χάρη σε μια σειρά από λειτουργίες που επιτρέπουν στους καταναλωτές εύκολα να πατήσουν την ετικέτα για να αγοράσουν ή να μάθουν περισσότερα για ένα προϊόν. Η Amazon ανταποκρίθηκε στις νέες τάσεις συνεργαζόμενη με influencers σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα συναισθήματα της προσωπικής σχέσης που δημιουργούν οι influencers με τους ακόλουθούς τους.

Τα κοινωνικά μέσα και οι επωνυμίες FMCG έχουν αναπτύξει ισχυρή σχέση, καθώς οι πολυεθνικές μάρκες έχουν βρει ευνοϊκό περιβάλλον τόσο αναφορικά με το διαφημιστικό budget όσο και αναφορικά με την αλληλεπίδρασή τους με το καταναλωτικό κοινό, το οποίο στις τρέχουσες συνθήκες περικόπτει δαπάνες και στρέφεται στα προϊόντα με την πιο συμφέρουσα τιμή.

Οι πληθωριστικές αναπροσαρμογές των τιμών

Στο πλαίσιο που διαμορφώνουν η αβεβαιότητα και οι πληθωριστικές πιέσεις άνοιξε στην τοπική αγορά η συζήτηση για τη λίστα προϊόντων που θα προστατεύονται από υπερβολικές αυξήσεις τιμών με την θέσπιση του «καλαθιού» των 50 προϊόντων πρώτης ανάγκης για τη διαβίωση του μέσου νοικοκυριού.

Αναφορικά με τις τάσεις στην τοπική αγορά είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος των ταχυκίνητων κωδικών (FMCGs) κινείται με διψήφιο ρυθμό την ώρα που ο όγκος αναπτύσσεται με ρυθμό που μετά βίας αγγίζει το 1% καταδεικνύοντας τις πληθωριστικές αναπροσαρμογές των τιμών.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση τζίρου στα ταχυκίνητα προϊόντα άγγιξε το 12% την περίοδο 5-18 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, στοιχεία που δημοσίευσε χθες η NielsenIQ δείχνουν ότι την περίοδο του «back-to-school», δηλαδή τις εβδομάδες πριν και μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο συνολικός τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και νησιά συμπεριλαμβανομένου του discount καναλιού) παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 11,1%. Αν εξαιρεθούν τα ανοίγματα νέων καταστημάτων, η ανάπτυξη στο συνολικό καλάθι ήταν 9,7%. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή τη θετική τάση είχαν οι ταχυκίνητες κατηγορίες (FMCGs), οι οποίες παρουσίασαν βελτιωμένο τζίρο κατά 11,8%, ενώ θετικά επίσης κινήθηκαν τόσο οι κατηγορίες των φρέσκων προϊόντων επί ζυγίω (+10,8%) καθώς και του Bazaar (+3,8%).

Ειδικότερα για τα FMCGs, παρά την ανάπτυξη του τζίρου (+11,8%)  στο σύνολο της αγοράς, οι όγκοι πωλήσεων παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης, στο +0,7%, υποδηλώνοντας ότι ο αυξημένος τζίρος προέρχεται από πληθωριστικές αναπροσαρμογές των τιμών, για το σύνολο των ταχυκίνητων κατηγοριών. Ειδικότερα, κατηγορίες όπως Γάλα, Μπισκότα, Χυμοί, Γραφική Ύλη κ.α. παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη, με τις περισσότερες να αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό. Ενδεικτικά αναφέρονται το συσκευασμένο ψωμί στο +29,2%, η Γραφική Ύλη στο +14,7%, τα Δημητριακά στο +11,6% και οι συσκευασμένοι χυμοί στο +8,2%.

Ας σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί αυξήσεις και κατά τους θερινούς μήνες. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς αυξήθηκε 11% κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μια τάση, η οποία είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε στην αγορά τους 5 πρώτους μήνες του έτους (-0,2%), όπως παρατηρούν οι αναλυτές της NielsenIQ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο μοχλός ανάπτυξης της αγοράς κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2022 ήταν καθαρά πληθωριστικός, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφηκε και αύξηση της ζήτησης.