Σούπερ μάρκετ: Πτώση 3,4% τον Ιανουάριο, με αύξηση 11,2% έναντι του 2020

Σούπερ μάρκετ: Πτώση 3,4% τον Ιανουάριο, με αύξηση 11,2% έναντι του 2020
Προϊόντα διατροφής εκτίθενται προς πώληση στο πρώτο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης στην Αθήνα, Παλαιό Φάληρο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κακοκαιρία και απογραφή στέρησαν τζίρο από τις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen IQ - Παραμένει ισχυρή η ανάπτυξη σε σχέση με την προ - Covid περίοδο.

Με πτώση πωλήσεων 3,4% έκλεισε ο Ιανουάριος για τα σούπερ μάρκετ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, περίοδο κατά την οποία η αγορά του λιανεμπορίου λειτουργούσε με περιορισμούς ενώ συγκριτικά με την περίοδο της κανονικότητας ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει διψήφιος.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Nielsen IQ σε μια περίοδο που οι καταναλωτές δοκιμάζονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια και βασικά αγαθά, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέες ενισχύσεις για τους πιο ευάλωτους.

Αν και εκφράζεται ανησυχία από παράγοντες του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων σχετικά με την πορεία της αγοράς τον πρώτο μήνα του έτους, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι οι συνθήκες της ευρύτερης αγοράς ήταν αρκετά διαφορετικές, καθώς επικρατούσε καθεστώς lockdown, οπότε και η in home κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Όπως εξηγεί η Νικολέτα Σπερελάκη, Client Business Partner, Retail Intelligence Nielsen IQ, αν συγκρίνουμε τον τζίρο του λιανεμπορίου με δύο χρόνια πίσω, οπότε και επικρατούσαν κανονικές, προ-covid συνθήκες στην αγορά, ο φετινός τζίρος του Ιανουαρίου είναι αυξημένος σημαντικά, κατά +11,2%, σε σχέση με αυτόν του 2020.

Εξετάζοντας στη συνέχεια πιο αναλυτικά τις τάσεις ανά εβδομάδα, η πρώτη του χρόνου παρουσίασε την πιο αρνητική τάση, στο -12,4%, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι την 3η Ιανουαρίου υπήρξαν ορισμένες αλυσίδες που δεν λειτούργησαν, λόγω απογραφής. Αρνητικός, αν και αρκετά πιο συγκρατημένος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης εβδομάδας, στο -1,8%, ενώ την τρίτη εβδομάδα υπήρξε ανάκαμψη και μια θετική τάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, στο +2,7%. Όσον αφορά στην τελευταία εβδομάδα του μήνα η κακοκαιρία, καθώς και τα προβλήματα λειτουργίας και ανατροφοδότησης πολλών καταστημάτων κατέληξαν σε μια αρνητική τάση της τάξης του -2,3%, με την Αττική να συμβάλλει κατά το ήμισυ σε αυτό τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Μέσα από την ανάλυση των ημερήσιων στοιχείων πωλήσεων που διαθέτει η Nielsen IQ για συγκεκριμένους λιανέμπορους στην Αττική, σε συνδυασμό και με τα weather facts, που έχει εντάξει στις βάσεις δεδομένων της, είναι άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, λόγω της χιονόπτωσης και της μεγάλης πτώσης της μέσης θερμοκρασίας, παρατηρήθηκαν διαφορές στις δυναμικές (βαρύτητες) των ημερών.

Έτσι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες του Ιανουαρίου η ημέρα Τρίτη συγκέντρωνε κατά μέσο όρο τo 14% των εβδομαδιαίων πωλήσεων, την τελευταία Τρίτη του Ιανουαρίου η συνεισφορά της έπεσε στο 9%, καθώς προφανώς οι αγοραστές απέφυγαν τις μετακινήσεις τις ημέρες της έντονης χιονόπτωσης. Μέσα από την ίδια ανάλυση των ημερήσιων στοιχείων προέκυψε ότι αυξήθηκε αντίστοιχα η συνολική βαρύτητα της Παρασκευής και του Σαββάτου την τελευταία εβδομάδα του μήνα, από 42% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων εβδομάδων στο 49%, οπότε και είχε αρχίσει λίγο να εξομαλύνεται η κατάσταση με τα χιόνια και τις δυσκολίες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και της δυσκολίας μετακίνησης των αγοραστών.