Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Οι αλλοδαποί εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης - Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό.

Μεγάλη ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Όλα ξεκίνησαν όταν αλλοδαποί στασίασαν κατά την ώρα διανομής του φαγητού και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και οικίσκους. Στο κέντρο κράτησης μετέβησαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες. Οι αλλοδαποί διαμαρτύρονται για την παράταση του χρόνου κράτησής τους και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας μετέβησαν επίσης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αστυνομία, να τραυματιστούν 10 αστυνομικοί.  Η έκρυθμη κατάσταση διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες και, ύστερα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, η τάξη στο Κέντρο αποκαταστάθηκε μετά τη 01:00 μετά τα μεσάνυκτα.

Δέκα αλλοδαποί κρατούμενοι απέδρασαν, ενώ 14 συνελήφθησαν
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η στάση εκδηλώθηκε στις 21.10, κατά τον χρόνο διανομής του φαγητού. Ομάδες ατόμων, από τους συνολικά 1.620 κρατούμενους αλλοδαπούς, επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού, τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, και λοιπών αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους.

Για την αποκατάσταση της τάξης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή ενισχυτικών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στη 01.00 ώρα περίπου, μετά τα μεσάνυχτα.
Δέκα τέσσερις αλλοδαποί (έντεκα υπήκοοι Πακιστάν, δύο Αφγανιστάν και ένας Μπαγκλαντές) συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου, ενώ αναζητούνται άλλοι δέκα (οκτώ υπήκοοι Πακιστάν και δύο Αφγανιστάν).

Επιπλέον, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών. Προκλήθηκαν, δε, σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις (σπασμένες πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες, κ.λπ.) και οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνησης
Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών «για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν» και «για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τα επεισόδια στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο «ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. Η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία, είναι οι αιτίες της εξέγερσης των φυλακισμένων στην Αμυγδαλέζα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η «απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου».

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια«κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί. Φτάνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του! Τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς τους παραδίδουμε στη χλεύη της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως τονίζει ο κ.Δένδιας, «είναι ώρα να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κόμμα τους παραλογισμούς του και να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη χώρα μας. Καταλήγοντας, στέλνουμε το μήνυμα μέσα και έξω από την πατρίδα μας: Στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια «ξέφραγο αμπέλι».

Τελευταία Ενημέρωση: 20:30